logo

‘Ehliyet sınav başarısı yüzde 52’ye geriledi’

Milli Eğitim Bakanlığı’nca, yapılan sunumda, 2013 yılında yüzde 96 olan uygulama sınav başarısı ortalamasının sürücü kurslarında yönetmelik ve sınav sisteminin değişmesi sonrası yüzde 52’ye düştüğü bildirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı Trafik ve Sürücü Eğitimleri Başkanı Alpay, son 4 yıl içerisinde yönetmeliğin değişmesi, sınav sisteminin yeniden güncellenmesi ve bunun akabinde de başarı kriterlerinin gündeme alınması ile 2013 öncesi yüzde 96 olan uygulama sınav başarısı ortalamasının şu anda yüzde 52 civarında olduğunu açıkladı.

“İnsanlar artık eskisi gibi direkt hemen ehliyetini alamıyor şu anda” diyen Alpay şunları söyledi:
“Mesela internete girdiğinizde öncesinde, ‘ehliyeti bakkaldan mı aldın, kasaptan mı aldın?’ ifadesi çoktu. Şu anda girip baktığınızda, ‘sinyal vermedin, in aşağıya’. ‘Emniyet kemerini takmadın in aşağıya’ gibi söylemler daha çok şu anda. Yani daha çok eğitimin üzerinde duruyoruz. Eğitim almayan ve eğitimden geçmeyen sınavda da başarılı olamıyor artık.”

Trafik adabı

Sürücü kurslarında dört saat zorunlu “trafik adabı” dersi koyulduğunu belirten Alpay “İşte kırmızı ışıkta geçti cezası var, hız yaptı cezası var ama bizim burada üzerinde durduğumuz konu esas konu yazılı olmayan kurallar. Yani insanları daha çok adapla ilgili, edeple ilgili yaklaşımları” ifadelerini kulllandı.

Milliyet