logo

Lise örnek soruları sözel ve sayısal zekayı öne çıkarttı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), TEOG yerine getirilen yeni liselere geçiş sistemi kapsamında öğrencilerin merakla beklediği örnek sınav sorularını dün yayımladı. Soruların ayırt edici nitelikte, hem mantık hem bilgiyi sorgulayan, öğrencinin analiz gücünü değerlendiren türde olması dikkati çekti.

Yayımlanan sözel sorularda 200 kelimeyi aşkın çok paragraflı metinler yer alırken, hemen hemen tüm sayısal sorularında ise grafik, resim ve tablolara yer verildi.

Analitik düşünen kazanacak

Sözel sorularda çok paragraflı metinler yer alırken, sayısal sorularda grafik ve tablolara yer verildi. Uzmanlar, okuma alışkanlığı olan ve analitik düşünenlerin kazanacağı görüşünde

Sözel bölümde sorulan ve bazıları 200 kelimeyi aşan çok paragraflı metinlerde, öğrencilerin hem okuduklarını ne kadar anladıkları hem de dilbilgisine ne kadar hakim oldukları sorgulandı. Örnek sayısal soruların ise neredeyse tamamında grafik, şekil, resim kullanıldı.

Soruları değerlendiren eğitim uzmanları, okuma alışkanlığı olan çocukların, sözel testinde başarılı olabileceğini, sayısal bölümde ise mantık yürütme, analitik düşünme gücü olan öğrencilerin ve problem çözme yeteneği yüksek öğrencilerin avantajlı olacağını kaydetti.

Eğitim uzmanları: TEOG’a göre çok eleyici olacak

Eğitimciler, yeni soruları TEOG’a göre zor bulurken, daha eleyici bir sınavın adayları beklediğini söyledi. Uzmanlara göre, süreyi doğru kullanan bir adım öne çıkarken, birinci sayısı çok azalacak.

Becerilere odaklanılacak

Bakanlığın sitesinde yapılan açıklamada, “Eğitim sisteminde yer alan öğretim programlarının hedefleri, öğrencilerin okulda ne öğrendiği ve öğrendikleriyle neler yapabildikleri üzerinde yoğunlaşacak. Bu doğrultuda sınavla öğrenci alan liselere yerleştirilme sınavı, 8’inci sınıf kazanımlarıyla birlikte kazandırılmak istenen becerilere odaklanan bir sınav olacak” denildi.

Haziranda iki oturumda düzenlenecek sınavda öğrencilere, ‘sözel’ ve ‘sayısal’ olarak iki ayrı kitapçık ve iki ayrı optik cevap formu hazırlanacak. ‘Sözel Bölüm’de Türkçe, T.C. inkılap tarihi, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisini içeren 50, ‘Sayısal Bölüm’de ise matematik ve fen bilimlerini içeren 40 çoktan seçmeli soru olacak. Sözel için 75, sayısal için de 60, yani toplam 135 dakika süre verilecek.

Milliyet, Hürriyet