logo

MR çekimlerinde zirvedeyiz

Türkiye MR ve tomografi kullanımında ilk sıralarda. Türkiye’nin sağlık haritasıyla ilgili medya araştırması gerçekleştiren bir medya takip kuruluşunun açıkladığı verilere göre, Türkiye manyetik rezonans (MR) uygulamasında dünya genelinde 1., bilgisayarlı tomografi (BT) uygulamasında ise 8. sırada.

Türkiye’de yılda bin kişiden 143’üne MR çekimi yapılıyor. Bu oran Almanya’da binde 114, İngiltere’de binde 110, Fransa’da binde 96. En az MR ise binde 15’le Şili’de çekildi. Uzmanlar Türkiye’deki MR ve BT çekim sayısının oldukça yüksek olduğunu ifade ederken aşırı radyasyona da dikkat çekiyor.

"Tomografi daha tehlikeli"

2016 yılında 11 milyon MR çekildiğini ifade eden Dr. Tamer Kaya, “Türkiye’de MR çekiminin çok yüksek olmasının temel nedeni, hastalarına MR çektirmesini isteyen doktorların zor şartlar altında çalışması. Doktorların bir hastayı muayene etmesi için belli bir süreye ihtiyacı var ancak yoğunluktan dolayı bu süre ayrılamıyor. MR istemek doktorları da rahatlatıyor. Daha kolay teşhis koyuyorlar ve garanti altına alıyorlar. MR da bulunan radyasyonun bilinen önemli bir zararı yok. Bilgisayarlı tomografi ondan daha zararlı. Türkiye’de yılda 13 milyon bilgisayarlı tomografi çekiliyor.

Kanser hastalarına uygulanan radyasyon tedavisi, tomografiden çok fazla radyasyon maruziyetine neden oluyor. Bundan 100 yıl önce radyasyon sadece doğadan alınıyordu. Şimdi 100 yıl öncesine göre 2 kat fazla radyasyon alıyoruz.

Dünyadaki MR fiyatlarıyla Türkiye’deki fiyatları karşılaştırınca çok büyük bir fark olduğunu görmüyoruz. Devlet hastanelerinde bu ücretsiz olarak yapılırken devletle anlaşması olan kurumların ücretlerinin de devlet yaklaşık 80 TL’sini karşılıyor. MR için belirlenmiş tavan bir fiyat yok” dedi.

Milliyet