logo

Depremde ‘erken uyarı sisteminin alıcısı yok’

Jeofizik uzmanı Oğuz Gündoğdu, muhtemel Marmara depremi için devreye girebilecek erken uyarı sistemi sayesinde en iyi ihtimalle 8 saniyelik bir zaman kazanılabileceğini söyledi.

Gündoğdu, muhtemel Marmara depreminin İstanbul’a 50 kilometre uzaklıkta Tekirdağ açıklarında olması halinde megakentte uyarı yapılabilmesi için 8 saniyelik zaman bulunduğunu kaydederek şunları söyledi:

“Daha net; diyelim 10 saniyelik süremiz var. Bu saniyelerde neler yapabiliriz; Havaalanlarına inen uçakları durdurabiliriz, doğalgazı kesebiliriz. Ortalama 70 kilometre hızla giren metrobüsleri durdurmak değil; ama yavaşlatabiliriz. Marmaray’daki hızı düşürebiliriz. Bunun için bir sistem gerekli. Önce depremi algılayacak, ondan sonra o algılama sinyallerini verecekler havaalanları gibi yerlere. ‘Elektrik hızı’ ile bu işi yapacaklar. Erken uyarı verileri hazırlama; Kandilli Rasathanesi’nin çalıştığı bir konu.

Ama alıcısı yok. Bunun önemini anlayan 2 fabrika, firma başvurmuş alıcı olarak. Bilim insanları çalışıyor, veri hazırlanıyor, Buna rağmen ilgi yok."

Milliyet