logo

Körfez gündeminde bu hafta...25.12.2017

Körfez basını ve gündeminde geçen hafta öne çıkan haberler...Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gündeminde üst sıralarda yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Umman

Genel olarak Körfez ekonomilerinde, özelde ise Umman’da 2018 yılında, ekonomide daha hızlı bir büyüme oranının görüleceği tahmin ediliyor. Ekonomistler yüzde 2.7`lik bir büyüme ile 2018’in Umman için, kendinden önceki iki yıla kıyasla ekonomik sıçramanın görüleceği bir yıl olacağını ifade ediyorlar. Başkent Muscat’ta yenilenen ve genişletilen havalimanında ilk test sefer gerçekleştirildi.  Yeni havalimanının 2018’in ilk çeyreğinde hizmete girmesi bekleniyor. 

Umman Vakıflar ve Dini İşler Bakanlığı Umre ve Hacc yapacakları, her iki kutsal Mescid’de de fotoğraf veya video çekmemeleri konusunda uyardı. Söz konusu uyarıda, Suudi hükümetinin Harameyn’de fotoğraf ve video çekilmesini yasakladığı hatırlatılarak, yasağa uymayanların telefon veya kayıt cihazlarına el konabileceği ayrıca ilgili kanunun tanımladığı cezalara çarptırılabilecekleri de vurgulandı.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı 2018 yılı bütçesini açıkladı. 2018 yılı bütçesi, son sekiz yılın en büyük harcama toplamına sahip. Gelecek yılın bütçesinde toplam olarak, 260 milyar dolarlık harcama öngürülüyor. Suudi ekonomi yönetimi 2018`de yüzde 2.7 lik bir ekonomik büyüme beklerken, bütçedeki harcamalar toplamının yüzde 50 ‘sinin petrol geliri dışından karşılanacağını vurguluyor.

Bu arada Riyad ile Moskova arasında gıda ve tarım alanında işbirliği çalışmaları hızlandırıldı. Rus tarafı, geniş Rus arazilerinin Suud’lularla ortak tarım amaçlı kullanımı için Riyad’a cazip teklifler sunuyor.

Suudi Arabistan 2018 yılının ilk aylarından itibaren ilk turist vizesi uygulamasına başlayacak. Ekonomiyi çeşitlendirmek için turizm sektörüne öncelik veren Suudi Hükümeti, elektronik olarak bir ay süreli turist vizesi uygulamaya başlıyor. Turist vizesi, umre seyahatini kapsamıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri’nde görülen yoğun sis hava ulaşımı oldukça olumsuz etkiliyor.  Özellikle Dubai  havalimanlarında iniş ve kalkışlar aksadı. Yoğun sisin birkaç gün daha devam etmesi bekleniyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin 2016 yılında toplanan uluslararası yardımlarda öncü bağışçı olduğu açıklandı.  OECD istatistiklerine göre BAE, Milli Gelirinin yüzde 1.21’ne tekabül eden yaklaşık 4.5 milyar dolarlık uluslararası bağış yaptı. BAE’yi sırasıyla Norveç, Luxemburg ve İsveç takip ediyor.

Kuveyt

Kuveyt’te, Fransa’dan 30 askeri helikopter alımı ihalesi üzerinde soruşturma başlatıldı. 2016 yılının Ağustos Ayında varılan anlaşma ile sözkonusu helikopterler için Fransa’ya 1.1 milyar dolar ödeme yapılacaktı.  

Kuveyt’in Enerji ve Petrol’den Sorumlu Bakanı, OPEC üyesi ülkeler ile üye olmayan ülkeler arasında oldukça uyumlu bir hareket gözlendiğini ve anlaşma yapıldığı günden bu yana eşi görülmemiş bir birlikteliğin, hedeflenenden daha büyük bir arz düşüşünü ve buna bağlı olarak yüzde 122’lik bir fiyat artışını gerçekleştirdiğini söyledi. 

AKRA İçin derleyen: Sedat Yüksel