logo

Üniversiteye hazırlıkta matematik ağırlığı arttı

YÖK, YKS’deki puan türü değişikliğini açıkladı. Buna göre hukuk veya psikoloji isteyenle iktisat isteyen aday için matematik aynı düzeyde önemli olacak.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndaki (YKS) lisans programlarının puan türlerini önceki gün açıkladı. MF puan türleri Sayısal (SAY), TM puan türleri Eşit Ağırlıklı (EA), TS puan türleri de Sözel (SÖZ) dönüştürüldü. Yeni sistem en çok hukuk, psikoloji, uluslararası ilişkiler ya da psikolojik danışmanlık ve rehberlik gibi bölümleri hedefleyen adayları etkileyecek.

LYS'de TM-3 puan türüyle öğrenci alan bu bölümlerde daha az matematik çözülebiliyordu. Bu bölümler için temel belirleyici edebiyat testiydi. Matematik'in ağırlığı yüzde 23'ken Edebiyat'ın yüzde 28'di. Yeni sistemde matematik yüzde 50, Türk dili ve edebiyatı yüzde 38, tarih yüzde 7.5, coğrafya yüzde 4.5 etkili olacak. Yani bu bölümleri hedefleyen adayların artık daha çok matematik çalışması gerekiyor.

Tüm TM programlarının EA puan türüne dönüştürülmesi hukukçularla iktisatçıları aynı matematik düzeyine taşımış oldu.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almayan veya farklı bir müfredat gören adaylar sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) ilave felsefe, ikinci oturumda ise ek felsefe grubu sorularını yanıtlayacak, din kültüründen muaf tutulacaklar.

Öte yandan ÖSYM, YKS başvuru ücretini her oturum için 50 lira olarak belirledi. 23-24 Haziran 2018'de TYT ve AYT olmak üzere iki oturuma girecek bir aday 100 lira ödeyecek.

Sabah