logo

AVM sayısı doygunluğa ulaştı caddeler yine gözde

AVM’lerde mağaza açmak pahalılaştı, yatırımlar caddelere kaydı. Bazı uzmalara göre 2020’den sonra İstanbul’da AVM yatırımları durabilir. Perakendeciler ise mağazalaşma hızlarını yavaşlatırken, e-ticaret ve pop-up (geçici) mağazacılığa önem veriyor.

Bir taraftan artan döviz kuru nedeniyle kiracı kaybeden AVM’ler diğer taraftan yatırım maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle boş dükkanları doldurmakta zorlanıyor. Bu nedenle gelecek dönemde özellikle doygunluğa ulaşan bölgelerde AVM yatırımlarının duracağı ifade ediliyor.

2020 sonrasında ise İstanbul’da yeni AVM açılmayacağını gösteren araştırmalar var. Bu, markaların mağaza açma hızını düşürürken, kentsel dönüşüm projelerinin tamamlandığı caddeler ise tekrar canlanmaya başladı. Markalar AVM’lerde daha çok pop-up (geçici) mağazalarla testler yaparken, diğer taraftan ise online satış kanallarını güçlendiriyor.

Belli bölgeler AVM’ye doydu

Alışveriş Merkezi Yatırımcılar Derneği’nin raporuna göre, İstanbul’da 2015 yılında 3, 2016’da 5 ve 2017’de 6 yeni AVM açıldığı belirtiliyor. Rapora göre İstanbul’da toplam 113 AVM var, önümüzdeki yıllarda açılması planlanan AVM sayısı ise 11 olarak öngörülüyor. Bunlardan 5’inin 2018’de geri kalanının ise 2019 ve sonrasında açılacağı tahmin ediliyor.

Mağazaların yüzde 65’i AVM’de yüzde 35’i caddede yer alıyor

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel AVM’lerin önemini korumaya devam ettiğini vurguluyor. Öncel, organize perakendede mağazaların yüzde 65’inin AVM’lerde yüzde 35’inin ise caddelerde olduğunu belirtti.

AVM yatırımlarının yavaşlamış olmasına karşın mevcut AVM’lerde yeterince dükkan arzı olduğuna değinen Öncel, AVM’lerde son dönemde Pop Up (geçici) mağazaların sayılarında artış gözlemlediklerini bu tarz mağazalardan arzu edilen hedefi tutturanların kalıcı olduğunu söyledi. Ciro tutturmakta zorlanan mağazaların e-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte kapandığını aktardı.

Türkiye’de mağazalaşma konusunda belli bir rakama gelen markalar ise yurtdışında yayılıyor.

Dünya