logo

Türk Akımı bölgesel dengeleri değiştirdi

Dört ülke devreden çıkıyor

Türk Akım doğalgaz boru hattı gerek Rusya, gerek Türkiye ve gerekse iki ülke enerji ilişkilerinin geleceği açısından kritik bir öneme sahip. Ancak bu proje sadece iki ülke açısından değil, bölgedeki enerji dengeleri açısından da büyük önem taşıyor. Rusya cephesinden bakıldığında, Avrupa’ya gaz taşıma işinde Ukrayna devreden çıkmış oluyor. Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı ile Rus gazı alan Türkiye açısından ise devreden çıkan ülke sayısı daha fazla. Ukrayna’nın yanı sıra devreden çıkan diğer ülkeler Moldova, Romanya ve Bulgaristan olarak sıralanıyor.

Akdeniz doğalgazına etkisi

Türk Akım projesi, Doğu Akdeniz’de İsrail açıklarındaki sahalarla, Kıbrıs çevresindeki sahalardan çıkarılacak gazın Avrupa’ya taşınmasına ilişkin alternatif projeleri de etkileyecek öneme sahip. Çünkü Avrupa Birliği’nin, Türkiye üzerinden gelen ve Yunanistan ya da Bulgaristan sınırında, yani hemen kapısında bulduğu Rus doğalgazına hayır demesi çok kolay olmayacak. Tüm bunlar da gösteriyor ki, TürkAkım doğalgaz boru hattı projesi, sadece Türkiye ve Rusya açısından değil, Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’deki enerji oyununda yeni bir denge unsuru olarak yerini almış durumda. Hem de inşaatı henüz sonuçlanmamışken. Bu arada, TürkAkım üzerinden ilk gaz akışının 2019 yılı sonlarında gerçekleşmesi hedefleniyor.

Türk Akım Projesi Avrupa’nın ve ülkemizin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinin yanı sıra arz güvenliğinin sağlanmasında önemli bir kaynak olarak görülüyor. Toplam 31.5 milyar metreküplük projenin bir hattı direkt olarak Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak. Diğer hattan ise yine kendi enerji arz güvenliğini sağlama almak isteyen Güneydoğu Avrupa ülkelerinin ihtiyacı karşılanacak. Proje tamamlandığında Türkiye için yıllık 15.75 milyar metreküplük bir kapasite sağlanmış olacak. İlerleyen yıllarda Türkiye’nin artan talebini karşılamak için bir anahtar olarak görülen bu proje, coğrafyamızda yer alan gaz arzı denklemine bir çözüm üretecektir. Türkiye’nin doğalgaz talebi her yıl artıyor. Doğalgaz kullanımı yaygınlaşıyor. Dağıtım şirketlerinin yeni yatırımlarıyla sektör yıllık yaklaşık yüzde 8 büyüyor. Büyüyen bu talebin karşılanması yeni arz kaynaklarının ülkemize girişiyle mümkün. TürkAkım projesi hayata geçtiğinde yıllık ortalama 15 milyon hanenin ilave doğal gaz ihtiyacını karşılayabilecek bir kapasite oluşacak.


Dünya