logo

1. sınıf yerine anaokulunda kalan çocuklar

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), il milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazıyla 72 ayından gün almış çocukların anaokuluna kaydının yapılmaması için uyardı.

‘Okulöncesi eğitim kurumlarına devam eden 72 ay ve üzeri çocuklar’ konulu yazıya göre, bir özel gereksinimi olmayan, zorunlu eğitim çağındaki çocukların anaokullarına kaydının yapıldığı tespit edildi. Edinilen bilgiye göre, bu yıl 1’inci sınıfa başlaması gereken 9 bin öğrenci anaokuluna kaydoldu. Bunların bazılarının belgelerini eksik teslim eden engelli çocuklar olduğu saptandı.

Ancak 4 bin civarında veli, çocuğunu 1’inci sınıf yerine okulöncesine göndermeyi tercih etti. Yazıda bu çocukların hangi mevzuata göre kaydının yapıldığı bilgisi istendi. Ayrıca zorunlu eğitim çağındaki çocukların okula devamına engel olan yöneticiler hakkında gerekli incelemelerin yapılması talimatı verildi.

Geçen yıla göre 147 binlik artış

Okulöncesi eğitimin 2019’a kadar yüzde 100’e çıkarılması hedefleniyor. Bu yıl zorunlu eğitimin 36 ilde pilot çalışması yapılıyor. Uzmanlara göre, 72 ay ideal 1’inci sınıfa başlama yaşı olarak kabul ediliyor. Ancak çocuğun sadece bilişsel kapasitesinin değil, duygusal, sosyal gelişiminin de önemli olduğu vurgulanıyor. Eğitimciler, buna göre okula başlayış yaşının farklılık gösterebileceği görüşünde.

Öte yandan okul öncesi eğitimde geçen yıla göre 147 binlik bir artış yaşandı. Geçen yıl 1 milyon 326 bin 123 olan sayı kasım verilerine göre 1 milyon 473 bin 244’e yükseldi. Uzmanlara göre artışın nedeni, anne-babanın eğitim düzeyinin yükselmesi ve iletişim araçları sayesinde okulöncesinin önemini anlamaları.

Hürriyet