logo

İstenmeyen mesaja 20 bin TL ceza

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 72.7 milyar TL’lik hacme ulaşan e-ticaret pazarı için tek platformdan yönetilen yeni bir sistem kurulacağını kaydetti.

İstenmeyen ve ticari reklam içeren elektronik mesajların engellenmesi amacıyla kurulan yeni sistemin detaylarını anlatan Tüfenkci, “Tek mesaj şikayeti için 5 ila 20 bin TL’ye kadar ceza kesilecek” dedi. Gönderilen bir mesaja onay verilip verilmediğini anlamak için 2 yıl süre kaybedildiğini dile getiren Tüfenkci, “Artık mesaj gittiğinde, bakanlık bünyesindeki merkezi sistemde onay verilip verilmediği anlaşılacak” diye konuştu.

1 Aralık’ta hayata geçiyor

Tüfenkci, “Bu yeni sistem elektronik ticaretin gelişiminin izlenebilmesine ve değerlendirilebilmesine imkan sağlayacak. Sitelerin gerçek sahiplerine ulaşılabilmesi noktasındaki sıkıntılar çözülecek. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ni 1 Aralık’ta hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

Şikayetler daha hızlı sonuçlanacak

Yeni modelin devreye girmesi ile istenmeyen ticari SMS’lerle ilgili yapılan şikayetler daha hızlı sonuçlanacak. Ticari SMS’ler için kurulacak yeni onay yönetim sistemi ile vatandaşların ticari iletilerle ilgili verdiği onaylar bu sistemde toplanacak. Yapılan şikayetler ise bu sistemde bulunan bilgilere başvurularak hızla sonuçlandırılacak.

Elektronik Ticaret Kanunu uygulamasıyla ilgili bakanlığa iletilen 345 bin şikayet bulunuyor. Bu şikayetlerin yüzde 95’ini SMS’lere ilişkin şikayetler oluşturuyor. Mecliste gazetecilere bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, torba kanunda yer alan düzenlemeyle istenmeyen iletilerle ilgili yeni bir sistem kuracaklarını söyledi.

Mevcut sistemin çok iyi işlemediğini kaydeden Tüfenkci, “Mevcut sistemde SMS’ler ilgili bir şikayet geldiği zaman bununla ilgili vatandaşın onayı olup olmadığını yani istenmeyen bir ileti olup olmadığını önce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) soruyoruz. BTK, geriye doğru bir araştırma yapıyor. Araştırmalar bir buçuk iki seneye kadar sürüyor. Geçen sürede şahıs ve firma şikayeti unutuyor ya da firma ortadan kalkıyor” diye konuştu.

Yeni kurulacak sistemde müşterinin ticari SMS’lere onay verdiği an bu onayın sisteme düşeceğini anlatan Tüfenkci, “Müşteri artık bu benim için istenmeyen ileti dediğinde hemen sisteme girip o onay vermiş mi vermemiş diye görebileceğiz. Artık BTK’ya sorulmayacak, eğer onay verilmişse şikayeti işleme koymayacağız onay verilmemişse hemen anında cezai işlemi başlatacağız” dedi.

Milliyet, Dünya