logo

Yolcuların havalimanlarındaki güvenlik beklentileri

Uluslararası Hava Yolu Taşıyıcıları Birliği IATA’nın 10 binden fazla yolcu ile yaptığı ankette ilginç sonuçlar çıktı. Yolcular, güvenlik kontrollerinin daha da artırılmasından yanalar.

Çok gelişmiş teknolojiler istiyorlar. Yüz, iris ve parmak izi gibi güvenilir tanımlamaların yaygınlaşmasını isteyen yolcular, pasaportların da dijital ve daha güvenilir olmasından yanalar.

Yolcular havalimanlarında uçaklarına giderken birçok işlemi de kendileri yapmak istiyorlar. Herhangi bir güvenlik görevlisinin birebirden çok teknolojik kontrolleri isteyen yolcular, bu otomatik sistemlerin bir an önce her yerde ve aynı standartta hayata geçirilmesinden yanalar.

En çok şikayet ayakkabı çıkarılmasından

Yolcuların güvenlik kontrolleri sırasında en çok şikâyet ayakkabıların çıkarılmasından kaynaklanıyor:

- Yüzde 80: Ayakkabı çıkarmaktan şikâyet ediyor.
- Yüzde 10: Sıvı kısıtlamaları tartışma çıkarıyor.
- Yüzde 8: Kemer çıkarılması yolcuyu bıktırıyor.
- Yüzde 2: Cüzdanların çıkarılması.

Ayakkabı çıkarılmasından en çok orta yaş üstü ve göbekli yolcular şikâyet ediyorlar. Ancak bunun dışında özellikle yere basma konusunda titiz, ağırlıklı kadın yolcular ise yaşa bakmaksızın şikâyet edenler arasında. Birçok havalimanında galoş olmaması da şikâyetleri arttırıyor.

Güvenlik aramalarının yoğunlaşması, yolcuları da yeni önlemler almaya yöneltti. Bazı yolcular belden bağlı pantolon, eşofman altı ile seyahati alışkanlık haline getirdi. Böylece kemer çıkarma derdinden kurtuluyorlar. Bunu yapan yolcuların yüzde 75’i de mutlaka bağcıksız ayakkabı giyerek hayatlarını kolaylaştırıyorlar.

Diz üstü bilgisayarların geçiş öncesi ayrı konması artık şikâyet sıralamasından çıkmış durumda.

Hürriyet