logo

Çocuk sağlığına zararlı gıdaların reklamı yapılamayacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, obeziteyle etkin mücadele amacıyla Türkiye’de faaliyet gösteren gıda işletmecilerince “Ulusal Gıda ve İçecek İttifakı-Türkiye Taahhüdü” oluşturulduğunu belirterek, “Taahhüt, en geç 1 Ocak’ta fiilen uygulanmaya başlanacak. Tavsiye edilmeyen gıdaların reklamı yapılmayacak” ifadesini kullandı.

Tüfenkci, yazılı açıklamasında, stres, daha az fiziksel aktivite, düzensiz ve sağlıksız beslenmeye bağlı obeziteyle buna bağlı ölümcül sağlık sorunlarının modern yaşam tarzının insanlığa dayattığı tehditler olduğuna dikkati çekti.

Buna göre, 1 Ocak 2018'den itibaren cipsler, gazlı içecekler, şekerlemeler ve beslenme kriteri açısından uygun görülmeyen ürünlerin çocuk kanallarında reklamı yapılmayacak. Aynı şekilde, izleyici kitlesi 12 yaş altı çocuklar olan televizyon programlarında da bu ürünlerin reklamı yer almayacak.

Tüm mecralardaki reklamlarda ise yeterli ve dengeli beslenme ile fiziksel aktivite teşvik edilecek.

Belirlenen takvim içinde ürünlerin içeriği ve formülasyonu da geliştirilecek.

Gıda ürünlerinin, tuz, şeker ve yağı azaltılmış seçenekleri de satışa sunulacak.

Tüfenkçi, obezite ile mücadelede ailelerin sorumluluğuna da dikkat çekti ve çocuklara fiziksel aktiviteye dayalı bir yaşam tarzının benimsetilmesi gerektiğini vurguladı.

AA