logo

Tekstil yarışına Etiyopya da dahil oluyor

100 milyonu aşan nüfusuyla ekonomide atağa kalkan Afrika ülkesi Etiyopya tarım ve hayvancılıktan sonra tekstilde de önemli fırsatlar sunmaya başladı. Türk şirketlerinin yanı sıra Çin, Hindistan, Belçika, İspanya, Fransa ve Endonezyalı şirketler de yatırımlarını Etiyopya’ya yönlendiriyor.

Ülkenin tekstil sektöründeki yabancı yatırımı 2016/2017 mali yılının ilk yarısında 1.2 milyar dolara ulaştı. Etiyopya’nın en büyük tekstil yatırımları arasında Türk şirketi Ayka Tekstil de bulunuyor. Afrika’nın en yoksul ülkelerinden biri tekstil merkezleri arasına katılmak için kolları sıvadı. Ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayanan Etiyopya tekstil ve hazırgiyim sektöründe atağa kalktı. İlk hazırgiyim fabrikasını 1939 yılında kurarak tekstil yolculuğuna başlayan ülke son 5 yılda tekstilde önemli yol katetti. Tekstilde yabancı yatırımcı çekmek amacıyla birçok teşviki devreye sokan Etiyopya, 2030 yılında tekstil ihracatını 30 milyar dolara çıkarma hedefi koydu.

2017'de 1.2 milyar dolar yabancı yatırım çekti

100 milyonu aşan nüfusuyla Doğu Afrika ülkeleri içinde önemli bir yere sahip Etiyopya tarım ve hayvancılıktan sonra tekstilde önemli fırsatlar sunmaya başladı. Türk tekstil şirketlerinin yanı sıra Çin, Hindistan, Belçika, İspanya, Fransa ve Endonezyalı şirketlerin de yatırım için yöneldiği Etiyopya’nın tekstil sektöründeki yabancı yatırım 2016/2017 mali yılının ilk yarısında 1.2 milyar dolara ulaştı.

Etiyopya Yatırım Komisyonu’nun verdiği bilgiye göre sektöre söz konusu dönemde, 71’i Çinli olmak üzere 124 yabancı şirket yatırım için temasa geçti. 30 yatırım talebinin geldiği Hindistan’ın gelecekte önemli bir oyuncu olacağına dikkat çekildi. Bangladeşli firmaların bile Etiyopya’da üretim planları olduğu belirtiliyor.

Önemli bir pamuk üreticisi olması, hammadeye yakın olmak isteyen ülkeler için Etiyopya’nın cazibesini artırıyor. Ancak pamuk ekimi için elverişli alanların halen küçük bir bölümünün kullanılıyor olması Etiyopya pamuğunun fiyatını artırıyor. Yabancı yatırımcılar pamuk üretimine düzenleme getirilmesini istiyor.

Dünya