logo

Avrupa enerjide ‘kömür’e devam ediyor

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında sık sık kamuoyunun gündemine gelen, "Avrupa kömürden vazgeçecek mi?" sorusu yanıtını buldu.

Avrupa'da gelişen yeni nesil termik santral teknolojileri, kömürün arz güvenliği için en önemli kaynak olarak kullanılmaya devam etmesini sağlayacak. Avrupa'da, gelişen son filtreleme teknolojileri ile kükürt dioksit salımı tamamen bitirilirken, yeni nesil baca teknolojilerine yatırım yapılarak kömürden elektrik üretilmeye devam edilecek.

2017'nin ilk yarısı itibarıyla 682 kömür santralinin faaliyet gösterdiği AB'de, 30 adet yeni santral için de çalışmalar sürüyor. Avrupa'nın kömürden elektrik üretimine bakışını, Kuzeybatı Avrupa'nın enerji limanı olarak adlandırılan Hollanda'daki Eemshaven Elektrik Üretim Tesisi'nin Operasyon Müdürü Marinus Tabak anlattı.

Tabak, yenilenebilir enerji kaynaklarının kesintili bir enerji türü olması nedeniyle mutlaka termik, nükleer ya da doğalgaz çevrim santralleri gibi santrallerle desteklenmesi gerektiğini vurgularken, elektrik arz güvenliği için yeni nesil termik santrallere yatırım yaptıklarını ifade etti.

Sabah