logo

Tarımda kayıt dışılığını önleme seferberliği

Tarımda yüzde 85’e ulaşan kayıt dışılığı azaltmak için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortak protokol imzaladı. Protokole göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı veri tabanındaki bilgileri online olarak SGK ile paylaşacak. Amaç tarımdaki kayıt dışılığı azaltmak.

Protokole göre, tarımsal desteklerden yararlanmak için tarımsal faaliyetlerde bulunacak veya işyeri açacaklara izin verilmesinde resmi kontrole tabi olan istihdamı zorunlu çalışan personel ve işyeri sahibinin veya tüzel kişiliğin yasal temsilcisinin bilgileri kurulacak portal üzerinden SGK’ya bildirilecek.

Ayrıca çiftçi kayıt sistemi yönetmeliği hükümlerine göre kayıt altına alınan çiftçilerin TC kimlik numarası ve kayıtlı oldukları il ve ilçe bilgileri de SGK’ya iletilecek. Protokol çerçevesinde kişisel verilerin güvenliği de dikkate alınarak, bilgilerin zamanında ve eksiksiz olarak web servisi veya güvenli bir sistem aracılığıyla SGK’ya iletilmesi, Tarım Bakanlığı’nın yükümlülüğünde olacak. Veriler sadece, kayıtdışılıkla mücadele için kullanılabilecek.

Hürriyet