logo

Sınır ticaretinde yeni dönem

Sınır illerini kalkındıracak yeni çalışmayla, sınırdaş illerdeki esnaf kendilerine verilecek izin kartı ile komşu ülkeye geçecek, getirdiği malları gümrük vergisi vermeden kendi dükkânında satabilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü çalışmaya göre; sınır illerindeki esnaf, kendilerine verilecek izin kartı ile diğer ülkeye geçecek ve istediği malı gümrüksüz getirip kendi dükkanında satacak. Bu mallar Ankara’da, İstanbul’da satışa sunulamayacak.

Batıdakiler bu malı almak isterlerse sınır iline gelip veya bağlantı kurup satın alabilecek. Böylece ticari kazanç, sınır ili esnafında kalacak. Hangi esnafın bu ticareti yapacağına ise o ilin esnaf odaları ve ticaret odaları ile bakanlık yetkililerinden oluşacak heyet karar verecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Kaçakçılığın önlenmesi ve yasal ticaretin artırılması açısından önemli işlev görecek. Örneğin Hakkâri’de, Hakkârili esnafın yapabileceği ticaret olacak. Yerel hareketlenecek. Karşılıklı ticaret artacak. Mallar gümrüksüz getirilecek” dedi.

Tüfenkci, "Artık ithalatçı ve ihracatçı da bizi denetleyecek. Eşyasının nerede olduğunu, masrafının ne kadar olduğunu, hangi işlemlerin izleneceğini bilip takip edecek. O sistemde kolay kolay suistimal yapamayacak" dedi.

Milliyet