logo

Liseye geçişte yeni sistem

Bakan Yılmaz’ın aktardığı bilgilere göre, liseye geçiş sınavıyla öğrenci alan okullarda boşalan kontenjan doğrultusunda sınav puanına göre, okul türleri arasında da 10. sınıfa kadar ikamet edilen eğitim bölgesine göre nakil işlemi yapılabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, her yıl 1 milyon 200 bin ortaokul öğrencisinin girdiği liselere geçiş sınavında 60 soru ile eleme yapılmasıyla ilgili eleştiriler üzerine harekete geçti. Bakan İsmet Yılmaz, yeni sisteme ilişkin, 60 olarak açıklanan soru sayısının 80’e çıkarılabileceğini, ayrıca sınavla öğrenci alacak okul sayısının da yeni ilan edilecek proje okularıyla birlikte artabileceğini kaydetti. Yılmaz, eğitim bölgeleri ile sınavla öğrenci alacak okulları belirleme çalışmalarını aralık ayı sonuna kadar bitireceklerini söyledi.

Yılmaz, önce sınav sonuçlarına göre yerleştirme yapılacağını, bunun ardından adrese dayalı yerleştirme yapılacağını ifade etti. Daha önce sınavla öğrenci alacak nitelikli okulların listesi ve eğitim bölgelerinin mayıs ayında açıklanacağı belirtilmesine karşın Yılmaz, söz konusu okullarla ilgili çalışmanın aralık ayı sonuna kadar tamamlanacağını ve sınav başvurularından önce açıklanacağını bildirdi.

5 tercih hakkı

Sınav okul müfretadını kapsayacak. Temel dersleri içerecek sınav sayısal ve sözel iki bölümden oluşacak. Sınav süresi soru sayısına göre belirlenecek. 3 yanlış bir doğruyu götürecek. Adrese dayalı yerleşecek öğrenciler her eğitim bölgesinde kendilerine sunulan farklı okul türlerinden 9 okul (proje okulu olmayan anadolu liseleri, meslek liseleri, İHL’ler) arasından 5 tercih yapacak. Sınavla öğrenci alan okullarda boşalan kontenjan doğrultusunda sınav puanına göre, okul türleri arasında da 10. sınıfa kadar ikamet edilen eğitim bölgesine göre nakil işlemi yapılabilecek. TEOG sistemi ile bir okula yerleşerek eğitimlerini sürdüren öğrenciler de TEOG’dan aldıkları puana göre nakil başvurusunda bulunabilecek.

Milliyet