logo

Bangladeş'ten yatırım çağrısı

Türkiye ile karşılıklı ticaret hacmi yaklaşık 1.1 milyar dolar olan Bangladeş, bu rakamı 4 milyar dolar seviyesine çıkarmak istiyor. İki ülke STA konusunda da görüşmelerini sürdürüyor.

Bangladeş İstanbul Başkonsolosu Mohammad Monirul Islam, karşılıklı ticareti geliştirmek istediklerini belirterek, "İki ülkenin arasında keşfedilmemiş fırsatlar var" dedi.

Bangladeş, Türkiye ile olan karşılıklı ticaretini ilk etapta geliştirmeyi hedefliyor. İki ülkenin karşılıklı ticaret hacmi 1.1 milyar dolar seviyesinde. Bu rakamın yaklaşık 4 kat artarak 4 milyar doların üstüne planlıyor. Türkiye’ye 890 milyon dolarlık ihracat yapan ülke, 260 milyon dolar da ithalat gerçekleştiriyor.

Bangladeş’in Ankara Büyükelçiliği de 15 Kasım’da Ankara’da ilaç sektöründe işbirliği ve ortaklıklar hakkında bir seminer düzenleyecek. Bu seminerin, ilaç sektörü başta olmak üzere diğer sanayi sektörlerinde yatırım ve işbirliğini bir adım daha ileriye götürmesi bekleniyor.

‘Bangladeş, yabancı yatırımcılara cazip fırsatlar sunuyor’

Bangladeş ekonomisinin yabancı girişimcileri her zaman olumlu karşıladığına dikkat çeken Islam, şöyle devam etti: “Burası şu anda en liberal ve işletme dostu ekonomi olarak kabul ediliyor. Yabancı özel işletme ve yatırım için cazip bir yer. Yatırım ortamı, yatırımcılara cömert ve cazip teşvik paketleri sunuyor. Yerli ve yabancı yatırımcılar arasında herhangi bir ayrımcılık yapılmıyor. Yürürlükteki yasalar ve uygulamalar, güvenli yatırım getirilerini tam olarak garanti eder.

Bangladeş, yaklaşık 160 milyon nüfusa sahip oldukça büyük bir iç pazara sahip. Yerel pazarın yanı sıra, Bangladeş’teki çoğu ürün Avrupa Birliği’ne, ABD’ye, Kanada’ya, Avustralya’ya, Yeni Zelanda’ya, Japonya’ya ve diğer gelişmiş ülkelere gümrüksüz ve kotadan ücretsiz olarak ulaşıyor. Böylelikle Bangladeş, özellikle petrol ve gaz, enerji, ilaç, bilgi teknolojisi, telekomünikasyon ve altyapı sektörlerinde olduğu kadar hazır konfeksiyon, ev tekstili ve deri işleme gibi altyapı gerektiren sektörlerde de yatırım ve ticaret için umut vadeden fırsatlar sunuyor.

Dünya