logo

Çalınan tarihi eserler müzayedelerden toplanıyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün TBMM Yurtdışına Kaçırılan Eserleri Araştırma Komisyonu’na sunduğu raporda camilerdeki tarihi eser çalınmasının 938’den 3’ye düşürüldüğü bilgisi ve alınan önlemler yer alıyor.

Kaçırılan veya çalınan tarihi ve kültür eserlerinin merdivenaltı müzayedelerde satıldığı belirtilen raporda, tarihi eser çalınma sayısının 2002 yılında 938 iken bu yıl 3’e düşürüldüğü kaydedildi.

Raporda, camilerde bulunanlar başta olmak üzere tarihi eserlerin envantere kaydedildiği, mezarlıklar gibi açık alanlardaki tarihi eserlerin video kayıt yöntemiyle korunmaya çalışıldığı, bu yöntemin İstanbul’da başlatıldığı ifade edildi. Tarihi eserlerin geri alınması için dava üstüne dava açılarak “yıldırma politikası” uygulandığı dile getirilen raporda, müzayede evlerinin imajlarına zarar gelmemesi için artık “Interpol güvencesi” istediği vurgulandı.

Her esere 4 fiş

Her bir eşyaya fotoğraflı envanter fişi hazırlandığı kaydedilen raporda fişlerin dört nüsha hâlinde çoğaltıldığı, bir kopyasının camide, bir kopyasının müftülükte, bir kopyasının Vakıflar Bölge Müdürlüğünde ve bir kopyasının da Vakıflar Genel Müdürlüğünde saklandığı belirtildi.

Kaçırılan eserler

Raporda kaçakçılığa konu olan bazı eserler şöyle sıralandı: Kuran-ı Kerim, Kur’an-ı Kerim cüzü, Muhammediye isimli kitabın orijinal nüshası, Sakal-ı Şerif, Kâbe örtüsü, kilim, ferman, mangal, vitray, pencere vitrayı, gül suyu şişesi, şamdan, avize, taban göbeği, rahle, kürsü, minber, kapı ve pencere kanatları, tekke sancağı, cüz, sehpa ve şekerlik, saat, Çeşme, buhurdan, çini, sanduka, kapı kilidi, kitabe, İsviçre’de ele geçirilen bir mihrap, Elâzığ Arap Baba Mescidi’nin minber kapısı, ahşap mahfel panoları ve sütunlar, camilerdeki balkon korkulukları, merdiven.

Geri alınanlar...

* Londra’da bulunan, afyonkarahisar Akharım beldesi Ulu Camii’ne ait bir şamdan, çalındığına dair belge bulunamadığı için geri alınamadı.

* Bursa Yenişehir Sinan Paşa Camii’nden çalınan çini Londra’daki müzayede şirketinde tespit edilerek geri alındı.

* Nevşehir Kurşunlu Camii’nden çalınan Kâbe örtüsü İngiltere’de elinde bulunduranın Topkapı Sarayı Müzesi Müdürüne e-maille “Bu nasıl bir parça?” diye sorulması üzerine “aranan bir parça” denilerek el konuldu.

* Elâzığ Harput Arap Baba Mescidi mihrabının 1998 yılında çalınan tüm çinileri, bu mihraptaki mozaik çiniler, 123 kilogram ağırlığında Selçuklu çinileri, İsviçre’de Cenevre Havaalanı’nda ele geçirildi. Çiniler İsviçre’den geri alındı.

* İstanbul Valide Atik Camii’nden çalınan 24 adet çiniden oluşan çini pano, Şam pazarından bir büyükelçi tarafından satın alındı. INTERPOL veri tabanında olduğunu öğrendiğinde teslim etti.

* Amasya Mehmet Paşa Camii’nden çalınan taş, mermer oyma minber kapıları Londra’da müzayede de satılmak üzereyken satış durduruldu ve eser teslim alındı.

* Eminönü’ndeki Cezeri Kasım Paşa Camii’nden 2006 yılında çalınan Kâbe tasvirli bir adet çini pano Londra’da satışa çıkarıldığı sırada geri alındı.

Milliyet