logo

Hakem heyeti sınırı 5 bin 600 lira olacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, tüketicilerin sıkıntı yaşadıkları ürünlerin iadesi için başvurdukları tüketici hakem heyetlerinin daha iyi ve hızlı çalışması için bazı düzenlemeleri hayata geçireceklerini belirtti.

Heyet sayısının azalırken, buralarda çalışanların kalitesinin arttırılacağını söyleyen Tüfenkci, 3 bin 600 ve altı rakamlardaki ürünler için hakem heyetlerine başvurulduğunu hatırlatıp bu rakamı 5 bin-5 bin 600 lira civarına çekeceklerini bildirdi. 

Bakan Bülent Tüfenkci, kısa sürede hazır olacağını dile getirdiği düzenlemeyle ilgili şunları söyledi:

“Tüketici hakem heyetleri rantabıl işlemiyor. Biz tüketicinin daha fazla korunduğu ve kısa zamanda netice alan bir sistem olsun istiyoruz. Şu anda bin 120 hakem heyeti var. Hepsi, kaliteli ve yetkin insanlar oluşmuyor malesef. Diyelim ki küçük bir yerde üniversite mezunu veya bu konuda uzman eleman yok. Zabıt kâtibi, nüfus memuru hakem heyeti olarak atanıyor. Tabi belli bir ücret de alıyor. Yetkinliği olmadığı istenileni yapamıyor. Biz radikal bir adım atarak, bunların sayısını 400’e düşürmeyi planlıyoruz. Bu tartışılacak. Şimdi orada görev alacak arkadaşların niteliklerini ve şartlarını yeniden belirleyeceğiz. Hakem heyetindeki toplantı ücretlerini yükselteceğiz. oğunun bilgisayar ağı yok. Tek bir sistemle, tüm Türkiye’de verilen kararların standartı sağlanacak. Siz bir ayakkabı alıyorsunuz, örneğin Çankaya Hakem Heyeti itirazını kabul ediyor, Yenimahalle etmiyor. Böyle olmaz, kararlarda yeknesaklık sağlanacak.”

Hürriyet