logo

Süleymaniye Kitap Şifahanesi'nde 200 bin cilt eser onarılıyor

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’na bağlı kütüphanelerde bulunan 200 bin cilt eser, Süleymaniye Kitap Şifahanesi’nde onarılıyor.

Şifahane, dünyanın dört bir yanından gelen restoratörlere eğitim de veriyor. Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanı Nil Baydar, 2010’da hayata geçen kurumun ilk 3 yılının, depoların fiziksel koşulların iyileştirilmesi ve temizliği için geçtiğini söyledi. Baydar’ın verdiği bilgiye göre 17 kütüphane müdürlüğündeki 200 bin cilt eser tek tek taramadan geçirilerek uzmanlardan oluşan ekip tarafından aciliyet sırasına göre 1’den 10’a kadar puanlanıyor.

Şimdilik acil onarım gerektiren 18 bin, normal onarım bekleyen 70 bin eser sırada. Baydar, “Yaşlı ve bilge kişilere benzetmek lazım bu kitapları. Pamuklarda korumamız lazım. Mümkün olduğu kadar değiştirmeden, daha fazla bozulmasını engelleyecek şekilde çalışıyoruz. Kitabın içinden çıkan bir iplik bile korunur ve bu malzemeler paketlenip kitapla beraber kütüphanesine teslim edilir” diyor.

Sırası gelenler kitabın üzerindeki böcekler, larvalar ve çeşitli mikroorganizmaların ölmesi ve şifahane atölyelerine bulaşmaması için öncelikle streç folyo ile kaplanıp eksi 40 derecede 24 saat bekletiliyor. Bu işlem sırasında kitaplar zarar görmüyor. Ahşap ve parşömenler ise bu işleme sokulmuyor. Çalışanlar da eğitimlerini burada alıyor.

Şifahanede eserlere yalnızca koruma ve onarım alanında değil, eserleri anlamak ve tanımlamak için analitik ve bilimsel bakış açısı ile yaklaşıyorlar. İleri teknolojik spektrometrik cihazlardan hasarsız analiz yapabilen cihazlarla eserlerin bünyesindeki mürekkebin içeriğini, boyanın hangi mineralden ya da metalden üretildiğini, kâğıdın cinsini ve katkı maddelerini, dikiş ipinin lifini ya da ciltte kullanılan boyar maddeyi analiz edebilen şifahanede Ar-Ge ekibi, yakın zamanda yapacağı yayınlarla İslam yazmalarının üretim teknikleri alanında da söz sahibi olacak seviyeye ulaşacak gibi.

Restorasyon işlemi ortalama 3-4 ay kadar sürüyor.

Haber Türk