logo

İspanya'dan Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık kararına iptal

İspanya merkezi hükümetinin yaptığı itirazı 31 Ekim'de kabul ederek Katalonya'nın bağımsızlık kararını otomatik olarak askıya alan Anayasa Mahkemesi bu zamana kadarki işleyişinden çok daha hızlı hareket ederek sadece 8 gün içinde nihai kararını açıkladı.

Anayasa Mahkemesinin oy birliğiyle aldığı kararla anayasaya aykırı görülen Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık kararı iptal edildi. Mahkeme ayrıca yine İspanya merkezi hükümetinin talebini dikkate alarak, verilen mahkeme kararlarına karşı geldiği gerekçesiyle eski Katalonya Parlamento Başkanı Carme Forcadell ve iki Başkan Yardımcısı hakkında suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu.

Katalonya'nın bağımsızlık girişimi 'pahalıya patladı'

Öte yandan, Katalonya İş Adamları Derneği Başkan Yardımcısı Carlos Rivadulla, Katalonya'nın bağımsızlığına ilişkin, "Bu süreçte 2 binin üzerinde şirket Katalonya'yı terk etti. Bu firmalar geriye dönmezler. Katalonya'dan çekilen bütün şirketler bölge GSMH'nin yüzde 30'unu oluşturuyor." dedi.

Rivadulla, "Bu siyasi belirsizlik artık işsizlik rakamlarına yansıyor. Katalonya'da istihdam, bu yılın ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10'un üzerinde azaldı." dedi.

AA