logo

Hava kirliliğine bağlı sebeplerden 29 bin kişi öldü

AB bünyesindeki Sağlık ve Çevre Birliği’nin “Gizli Maliyet” raporuna göre Türkiye’de her yıl 28 bin 881 kişinin hava kirliliğine bağlı sorunlardan erken yaşta hayatını kaybediyor.

Avrupa Birliği bünyesinde faaliyet yürüten ve kapsamlı hava kirliliği araştırmalarını gerçekleştiren Sağlık ve Çevre Birliği, “Gizli Maliyet” başlıklı raporunu kamuoyuna duyurdu.

Raporda; Türkiye’de her yıl 28 bin 881 kişinin hava kirliliğine bağlı sorunlardan erken yaşta hayatını kaybettiği vurgulandı. Hava kirliliğinin sebep olduğu hastalıklar nedeniyle yıllık 19.4 milyar dolar sağlık harcaması yapıldığına değinilen raporda, bu bütçe ile her yıl 44 yeni donanımlı hastane kurulabileceğine dikkat çekildi.

‘Azaltmak mümkün’

Prof. Dr. Kayıhan Pala, önsözünü yazdığı rapor hakkında şunları söyledi:

“Hava kirliliğine neden olan etkenleri ortadan kaldırdığımızda erken ölümleri yüzde 74 azaltmak mümkün. Yıllık sağlık maliyeti 19.4 milyar dolar. Bu rakamı 2 yıl önce, 10 milyar dolar tahmin ederken, 2 kat fazla olduğunu anlamış olduk. Türkiye’de trafik kazalarına bağlı olarak her yıl 7 bin insanımızı kaybederken, hava kirliliğinden ölümler bunun 4 katı daha fazla. Özellikle sera gazları iklim değişikliğine neden olurken, Partikül Madde 2.5, Partikül Madde 10, kükürtdioksit, azot oksitler,karbonmonoksit gibi emisyonlarla hava kirliliğine yol açıyor. Fosil yakıtlar bir yandan sıcaklık ortalamalarını yükseltirken diğer bir yandan havamızı solunmaz hale getiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 36’sı, kronik akciğer hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 35’i, inmeye bağlı ölümlerin yüzde 34’ü ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 24’ünün sorumlusu hava kirliliği. 24 saatlik dilimde kükürdioksit sınır değeri Türkiye’de 225 mikrogram/metreküp olarak kabul edilirken, bu oran AB’de 125, DSÖ’de 20.”

Milliyet