logo

Sindirim sistemi rahatsızlıklarında uzmana başvurulmalı

Gastroenteroloji Uzm. Dr. İrfan Uruç, sindirim sistemi kanserinin kansere bağlı ölümler arasında ilk sıralarda yer aldığını ve tüm kanser türlerinin de yüzde 20’sini oluşturduğunu söyledi.

Sindirim sistemi kanserinin gizli bir şekilde ilerleyerek geç belirti veren bu sağlık sorununa karşı uyarılarda bulunan Uruç, “Sindirimin başladığı ağızdan, bağırsağın son kısmına olan makat kısmına kadar kanserleri kapsıyor. Sindirim sistemi kanserlerinin genel belirtileri ise bulunan organa göre değişmekle birlikte; iştahsızlık, kilo kaybı, yutma güçlüğü, midede dolgunluk, kusma, makatta kanama ve kabızlıktır. Düzenli kontrol ve dışkıda gizli kan testi ile teşhisin mümkündür” dedi.

“vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekir”

Birçok hastanın ne yazık ki internetin yaygınlaşması ve kulaktan kulağa söylemler dolayısıyla, ilaç aldıktan sonra rahatladım diyerek geçiştirdiğini belirten Uruç, “Bu tip ertelemeler çok riskli. Erken dönemde basit bir cerrahi işlemle sorun ortadan kalkabilecekken, hastayı ileri evrede radyoterapi, kemoterapi gibi yöntemlere kadar yöneltebiliyor. Kilo kaybı, erken doyma hissi, sürekli tokluk hissi, midede dolgunluk, bazen ağrı ve yanma şeklinde belirtiler olduğunda, vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Milli Gazete