logo

Bağımlılıkla mücadele hattına gelen çağrılar dikkatle izleniyor

Sağlık Bakanlığı’nın bağımlılıkla mücadele için kurduğu ‘ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı’na birçok telefon geliyor. Hattı 2.5 yılda yaklaşık 126 bin kişi aradı. Arayanların 83 bini tedavi desteği istedi.

Hattın diğer ucunda aralarında psikolog ve sosyologların da olduğu yaklaşık 100 kişilik bir ekip bulunuyor. 7 gün 24 saat hizmet veren hattan, bağımlı ve ailelerine rehberlik hizmeti de sunuluyor. Hattan sağlanan hizmet şöyle:

Düşük ve yüksek riske göre izleme

Uyuşturucu kullandığını söyleyen kişiler bağımlılık risk değerlendirmesine alınarak düşük ve yüksek riskli bireyler belirleniyor. Düşük riskli olanlar, aile hekimleri veya psikiyatri servislerine, öğrenci ise okulundaki rehberlik servislerine yönlendiriliyor.

Yüksek riskli olanlar ise tedavi amacıyla ya psikiyatri servisine ya da AMATEM’e yönlendiriliyor. Destek hattı, tedavi merkezlerine yönlendirilen kişilerin tedavi olup olmadıklarını da yakın takibe alıyor. Hattı arayarak destek talebinde bulunan kişi öncelikle madde bağımlılığın neden olduğu fiziksel etkiler, bağımlılarda görülen duygusal ve davranış değişiklikler gibi çeşitli konularda bilgilendiriliyor. Destek hattı, müracaat sahiplerini 1 hafta, 15 gün, 3 ay, 6 ay ve 1 yılın sonunda olmak üzere yılda en az 6 defa arayarak tedavinin sorunsuz olarak devam etmesini sağlamayı hedefliyor.

Hattı madde bağımlılığı tedavisi sonrası arayanlar da oluyor. Tedavi sonrası 417 kişi ALO 191’i arayarak kendisine iş bulunması gibi taleplerde bulundu.

Milliyet