logo

Gıda israfını önleyebilecek çalışma

Dünyada israf edilen gıdaların sadece dörtte biri ile tüm açlık çeken insanları doyurmak mümkün. Hem Türkiye, hem dünya açısından bir yandan artan gıda fiyatlarını tartıştığımız bugünlerde, gıda israfına karşı geliştirilen çözümler kritik önem taşıyor. 

İşte bu çözümlerden biri de Sabancı Üniversitesi’ne bağlı Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden (SUNUM), yani Türk bilim insanlarından çıktı. SUNUM’da Araştırmacı Hayriye Ünal’ın başında olduğu bir ekip, gıdaların raf ömrünü uzatan nano-kil katkılı gıda ambalaj teknolojisi geliştirdi. Geliştirdikleri ürün, dünyada yankı uyandırdı. Şimdiyse, raflara girmesi gündemde...

Gazları emiyor bakterileri engelliyor

Ürünün özelliklerini sorduğumuzda Ünal, şunları anlatıyor: “Geliştirdiğimiz ambalaj gıda bozulmalarını önlemeyi hedefliyor. Bizim bir aktif bileşenimiz var ambalaj malzemesine koyduğumuz, bu da bir tür kil aslında, ama nano-kil. Bu kilin özelliklerinden biri de içi boş bir çubuk gibi düşünün, biz bunu bir aktif bileşen olarak kullanıyoruz. Meyvelerden sebzelerden salınan ve onları bozan gazları absorbe edebiliyor. Ayrıca içine anti bakteriyel bir ajan yüklerseniz- biz tamamen doğal bir sistem istediğimiz için kekik yağını kullandık- killerin içine kekik yağı yüklediğinizde bu nano-kil kontrollü bir salınım sağlıyor ve zamanla içindeki bu kekik yağını salıyor.

Kekik yağı anti bakteriyel özellikte. Ambalaj içine nano parçacıkları koyduğumuzda yavaş yavaş kekik yağı salan bir ambalaj malzememiz oluyor, gıda üzerindeki bakteri oluşumunu engelliyor. Ayrıca bu kilin ambalaj içinde olması bir bariyer özelliği sağlıyor, bozulmaya sebep olacak gazların içeri girmesini engelliyor. Nano parçacıkları biz günlük hayatta kullandığımız poşetlerin malzemesi olan gayet düşük maliyetli ve ambalaj sektöründe en çok kullanılan malzemelerden biri olan polietilenin içine koyuyoruz.

Basit poşet dediğimiz malzemeyi nanoteknoloji ile gerçekten birçok anlamda iyileştirebiliyoruz. Nano parçacıkları yüzde 1 oranında eklediğimizde bile raf ömrünü uzatma etkisini görebiliyoruz. Bu bahsettiğim içi boş çubuk yapılı nano-kil, Türkiye’de olan bir kil, bir çeşit toprak gibi düşünebilirsiniz aslında. Dünyada son 20 yılda bu tip nano-kil için çok önemli gelişmeler var. Ve Türkiye bu tür kilde ilk üç büyük rezervden birine sahip dünyada; Önemli rezervlere sahip olduğumuz için Türkiye’ye ekonomik katkısı olabilecek bir şey.”

Hürriyet