logo

Denizlerimiz 50 yılda 1 derece ısındı

Türkiye, son yıllarda dünya genelinde karşılaşılan küresel ısınmanın sonuçlarını yaşayan ülkeler arasında yer alıyor.

Küresel ısınmaya bağlı meydana gelen iklim değişikliği, denizlerden havaya, sıcaklıktan yağışa kadar pek çok alanı etkilemeye devam ediyor. Söz konusu iklim değişikliğinin sonuçları denizlerde de görülüyor. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de yaklaşık 50 yılda deniz suyu sıcaklığında meydana gelen artış dikkati çekiyor. Uzmanlar, söz konusu artışın deniz canlılarından kuraklığa, tarımdan yağışlara kadar önemli sonuçları olduğunu belirtiyor.

Söz konusu ısınmadan en çok payı alan Marmara Denizi’nde 1970’ten bu yana deniz sıcaklığında ortalama bir dereceden fazla artış meydana geldi. 1970’te ortalama 15.1 olan sıcaklık, 2016’da 16.2 olarak gerçekleşti.

Ege’de daha düşük

Karadeniz’de deniz suyu sıcaklığı bu süreçte bir dereceden fazla arttı. Verilere göre 1970’te ortalama 15.3 civarı olan sıcaklık, geçen yıl 16.4 derece olarak gerçekleşti.

Akdeniz’deki deniz suyu ise bu dönemde bir dereceye yakın arttı. 1970’te ortalama 21 derece olarak ölçülen deniz suyu sıcaklığı son olarak 22 derece olarak kayıtlara geçti. Ege Denizi’ndeki sıcaklık artışı ise diğer denizlere kıyasla daha düşük gerçekleşti. 1970’te 18.2 derece olarak ölçülen ortalama deniz suyu sıcaklığı bu süreçte 19 dereceye kadar çıktı.

Milliyet