logo

Türk Akım’dan ilk gaz 2019’da

Rusya'dan Türkiye'ye yılda 15.75 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak TürkAkım projesi kapsamında ilk gaz 2019'da gelecek. Rusya'nın Anapa kıyısından çıkarak Türkiye'de Kıyıköy'e uzanacak 940 kilometrelik ilk hattın 207 kilometresi tamamlandı.

Avrupa'ya gaz taşıyacak ikinci hattın rotası konusunda ise müzakereler sürüyor. Türkiye'den Avrupa'ya Yunanistan veya Bulgaristan üzerinden gaz tedariki sağlanacak olan aynı boyuttaki ikinci hattın Rusya tarafındaki 224 kilometrelik kısmı da bitmiş durumda.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Brüksel'in gerekli garantileri vermesi halinde Rusya'nın TürkAkım doğalgaz boru hattını diğer AB ülkelerine uzatmaya hazır olduğunu söyledi. Lavrov, "TürkAkım'ın ikinci kolunun AB topraklarına uzanması, Güney ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinin giderek artan talebini karşılayabilir. Çok sayıda AB ülkesinin buna büyük ilgi gösterdiğini görüyoruz ve biz buna hazırız" dedi.

Ancak Güney Akım'da yaşanan olumsuz gelişmelerle tecrübe kazandıklarını kaydeden Lavrov, bu nedenle TürkAkım'ı AB ülkelerine uzatma çalışmalarına Brüksel'den garanti aldıktan sonra başlayacaklarını vurguladı.

Sabah