logo

Japonya'da sigara içmeyenlere ekstra maaş

Japonya'da faaliyet gösteren bir şirket, sigara içmeyen çalışanlarına fazladan ücret vererek dünya basınının gündemine oturdu.

Tokyo merkezli pazarlama firması, çalışanların sık sık sigara molasına çıkması nedeniyle iş düzeninde aksamalar olduğunu kaydetti. Sigara içenlerin daha az çalıştığını farkeden şirketin CEO'su Takao Asuka, sigara içmeyenlere ekstra çalışmalarının karşılığı olarak fazladan 6 günlük ücret ödemeye karar verdi.

Şu ana kadar 30 çalışanın yararlandığı uygulama sayesinde, 4 kişi sigarayı bıraktı. Tokyo'da çok katlı bir binanın 29. katında bulunan şirkette sigara kullanan çalışanlar, sigara içmenin serbest olduğu zemin kata inmek zorunda olduğundan bir sigara molası en az 15 dakika sürüyor.  Sigara molalarının telafisi için içmeyen çalışanlarına fazladan izin verme kararı aldığını söyleyen Şirketin sözcülerinden Hirotaka Matsuşima, eylül ayında bu kararı yürürlüğe soktuklarını ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Japonların yüzde 21,7'si sigara kullanıyor. Ülkede bazı şirketler çalışanlarını pasif içiciliğin etkilerinden korumak için genel merkezlerinde ve bölge ofislerinde sigara içilmesini yasaklamıştı.

Sabah