logo

Sigara felç riskini artırıyor

Prof. Dr. Oğuz Kılınç, inme (felç) riskini artıran etkenlerin başında sigara kullanımı ve yüksek tansiyonun geldiğini, sigara içenlerin inme geçirme riskinin içmeyenlere göre 1.5 kat daha fazla olduğunu açıkladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kılınç, inme ve sigara kullanımı arasındaki ilişkiye dair yapılan çalışmanın sonuçlarını duyurdu. Araştırmaya göre Türkiye’de 65 yaş altında görülen inme kaynaklı ölümlerin 5’te 2’si sigarayla bağlantılı.

Sigara içenlerin inme geçirme riski içmeyenlere göre 1.5 kat daha fazla. Prof. Dr. Kılınç sigaranın damarlar üzerinde ciddi tahribat yaptığını, anevrizmalar nedeniyle basınç altında kalan damarların yırtılarak beyin kanamasına yol açtığını belirtti.

Dünya sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre her yıl dünya genelinde ortalama 15 milyon kişi inme geçiriyor. Bu kişilerin 5 milyonu hayatını kaybederken, 5 milyonu ise kalıcı sakatlıklar nedeniyle ailesine ve topluma bağımlı hale geliyor.

Sigara sonrası kanser riski yarıya düşüyor

Araştırmada öne çıkan sonuçlar şöyle:

Türkiye’deki 15 milyon sigara bağımlısının 2,2 milyonu geçtiğimiz senelerde çeşitli desteklerle sigarayı bıraksa da gençler arasında önüne geçilemeyen bir artış söz konusu.

Sigarayı bırakmak için uzman desteğine başvuranların oranı ise yüzde 14 seviyesinde.

Ölüm korkusu sigarayı bırakmak için güçlü bir motivasyon kaynağı olarak tespit edilmiş durumda. Doktor desteği ile 1 yılda sigarayı bırakma oranı çeşitli akciğer ve kalp hastalarında yüzde 10 ile 76 seviyesinde. Kalp krizi geçirenlerin yüzde 60’ı sigarayı bırakıyor.

12 saat içerisinde kandaki karbonmonoksit seviyesi normale dönüyor.

2 hafta ila 3 aylık bir süreden sonra kalp krizi riski azalmaya, akciğer fonksiyonları düzelmeye başlıyor.

1 ile 9 aydan sonra öksürme ve nefes darlığı azalıyor.

1 yılda koroner kalp rahatsızlığı riski, sigara içen birinin yarısı seviyesine geriliyor.

10 yılda akciğer kanseri riski sigara içenlerin taşıdığı riskin yarısı seviyesine gerilerken ağız, gırtlak, yemek borusu, böbrek, mesane ve pankreas kanseri riskleri de azalıyor.

15 yılda, koroner kalp hastalığı riski, sigara içmeyenlerin taşıdığı riskle aynı seviyeye geriliyor.

2-12 hafta sonrasında tüm vücuttaki dolaşım düzelirken, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalıyor.

Milliyet