logo

Yunan adalarında 3 binden fazla sığınmacı yardım bekliyor!

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Yunanistan Sözcüsü Boris Cheshirkov, sığınmacı kamplarındaki aşırı yoğunluğa işaret ederek, "Midilli, Sakız ve Sisam'daki kamplarda ve çevresindeki çadırlarda, derme-çatma barınaklarda ısınma olanağından yoksun 3 binden fazla sığınmacı bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Cheshirkov, "Aralarında küçük yaşta çocukları bulunan aileler ve hamile kadınların da bulunduğu insanlar uygun olmayan koşullarda barınıyor" dedi. Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki mutabakat çerçevesinde adalarda tutulan ve iltica işlemlerinin sonuçlanmasını bekleyen sığınmacıların sayısı yaklaşık 15 bin civarında.

Yunanistan'ın Ege'deki adalarına geçen sığınmacı sayısında ağustos ve eylül aylarında yaşanan nispi artışlarla, kamp kapasiteleri yetersiz kalmıştı. Yunan hükümeti bunun üzerine, adalardaki yaklaşık 2 bin sığınmacıyı ana karaya taşıma kararı almıştı.

Bunun üzerine birçok sivil toplum kuruluşu Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'a yazdıkları ortak bildiriyle sığınmacıların adalarda tutulmaması çağrısında bulunmuştu.

timeturk.com