logo

Oto cam filmi yeniden yasaklandı

Araba camlarına takılan oto cam filmlerinin yasaklanması, cam filmi taktırmış olan 5 milyon araç sahibini yol ayrımında bıraktı. Trafik denetiminde cam filmi ile yakalanan sürücülere 427 lira trafik cezası kesiliyor.

Ceza ödemek istemeyen sürücülerse 150-300 TL arasındaki fiyatlarla filmleri söktürmeye başladı. Araç muayenesinde ise filmli araçlar ‘hafif kusurlu’ olarak muayeneden geçiyor.

İzin beklerken

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 26 Ekim 2016’da yayımladığı yönetmeliğin ilgili maddesinde, karayolu motorlu araçlarda oto cam filmi adıyla kullanılan ışık kırıcı malzeme kullanımını bir yıl sonra, 26 Ekim 2017’den sonra serbest bırakmayı kararlaştırmıştı. İznin çıkmasına birkaç gün kala bakanlık 21 Ekim 2017’de yaptığı yönetmelik değişikliğiyle cam filmini yeniden yasakladı.

Onay yetişmedi

Cam filmi kullanımını serbest bırakan yönetmeliğe göre bu tür filmlerin standartlara uygunluğunu kontrol edip onay verecek bir kuruluş kurulacaktı. İthal ya da yerli filmler bu kuruluşun onayından sonra kullanıma sunulacaktı. Ancak kuruluş işlemleri gecikince, film kullanımı yeniden yasaklandı.

Ehliyetten 10 puan

Cam filminin yasaklanmasıyla trafik polisleri denetleme esnasında tespit ettikleri araçların sürücülerine 427 lira ceza yazmaya başladı. Para cezasının yanısıra sürücü belgesinden de 10 puan düşürülüyor. Peşin ödeme yapılırsa ceza 300 lira olarak ödeniyor.

Asayiş gerekçesi

Yönetmelikte araç cam filmlerinin ulusal güvenlik gerekçesiyle yasaklandığı ifade ediliyor. Aracın içini görmeyi engellediği için asayiş şüphesi durumlarında cam filmlerinin güvenlik zafiyeti oluşturduğu belirtiliyor. Standart dışı koyu renkli cam filmlerinin trafik güvenliğini riske soktuğu, sürücünün görüş alanını kısıtladığı, dikiz aynasından görüşü azalttığı, özellikle gece görüşünü imkansız hale getirdiği, yola aniden çıkan canlılar ile araçları görmeyi zorlaştırdığı, trafikteki araçların takibini zorlaştırdığı kaydediliyor.

Milliyet