logo

Sağlığa faydalı 20 besin

İngiliz bilim insanları hafızaya ve vücuda iyi gelen 20 besini sıraladı. Sızma zeytinyağı, baharatlar, balık ve yeşil yapraklı sebzeler ilk sıralarda yer aldı.

İngiliz bilim insanları nedeni tam olarak bilinmese de bilişsel zekâyı korumak için 20 gıdanın yararlı olacağını söylüyor. Bu besinler arasında, sızma zeytinyağı, baharatlar, balık, kuruyemiş, nane-limon ve hibiskus gibi bitki çayları, maydanoz, dereotu ve biberiye gibi bitkiler, yeşil yapraklı sebzeler, tohumlar, baharatlar, tatlı patates, avokado, yaban mersini, fasulye, brokoli, bitter çikolata, çay, zerdeçal, kahve, tam tahıllar ve kinoa yer alıyor.

Uzmanlar besinlerden tam fayda sağlamak için doğal olanlarının tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Bunun yanı sıra hareketli bir yaşam tarzı da bunama riskini düşürüyor. Sağlık uzmanları Omega 3 yağ asitleri grubundaki EPA and DHA asitleri nedeniyle balık yağının eklemler için faydalı olduğunu söylüyor. Balık yağı bağışıklık sistemini etkileyen eklem iltihabı yanı sıra eklemlere zarar veren kireçlenmeye karşı da bire bir.

Kuruyemişle zayıflanabilir

Bir dergide yayımlanan çalışmada fındık yemenin zayıflattığını ortaya koydu. Çalışmada YY isimli peptidin beyinde açlığı düzenleyen bölgeyi aktive ettiği belirtiliyor. Penn State Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği çalışmada günde 42 gram badem yemenin bel ve bacak çevresindeki yağları azalttığı sonucuna vardı.

Sabah