logo

Kuraklık HES'leri de etkiledi

Kuraklığın etkisiyle Türkiye’de HES’lere gelen su miktarı azalınca, elektrik üretim planlaması gözden geçirildi. Barajlardan üretim kısıldı, açık için doğalgaz santralları devreye alındı.

2016’da barajlara uzun yıllar ortalamasının yüzde 88’i oranında su geldi. Eylül sonu itibarıyla gelen su miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 29 oranında azaldı. Geçen yıl eylül ayında 55.7 milyar metreküp olan barajlara gelen su miktarı, bu yılın aynı döneminde 39.6 milyar metreküpe geriledi. Bu yıl uzun yıllar ortalamasının da yüzde 62.1’i oranında su geldi.

HES’lerin toplam elektrik üretimindeki payı son bir yılda yüzde 24.8’den yüzde 22’ye indi. Doğalgaz santrallarının payı ise yüzde 32.7’den yüzde 36.4’e çıktı. Ekim ayında doğalgazın payı daha da yükseldi. Bu ayın ilk yarısında doğalgazın toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 40’lara ulaştı. Barajların (akarsular dahil) payı yüzde 10 düzeyinde bulunuyor.

HES’lerde gelecek yılları da dikkate alarak zorunlu olarak üretimin azaltılması, doğalgazın payının artması piyasada elektrik fiyatlarını da etkiledi. Haziranda 148.44 TL olan elektriğin gün öncesi piyasada takas megavat fiyatı 178.51 TL’ye çıktı.

Haber Türk