logo

Kaçkar Dağları son misafirlerini uğurluyor

Türkiye'nin 3 bin 937 metreyle en yüksek dağları arasında yer alan Kaçkarlar'da kar yağışının etkisini göstermesiyle yaylacılar köylerine dönmeye başladı.

Doğu Karadeniz'de sahile paralel uzanan, büyük bölümü Rize'nin Çamlıhemşin, diğer kısmı ise Artvin'in Yusufeli ilçesi sınırlarında yer alan Kaçkar Dağları, doğal yapısı ve bitki örtüsüyle de birçok yaylacının yaz aylarındaki tercihleri arasında.

Bölgede eylül ayının başından bu yana aralıklarla etkili olan kar yağışı 2 bin rakıma indi ve Kaçkar Dağları'nın zirveleri beyaza büründü.

Genellikle büyükbaş hayvanların beslendiği yaylalardaki çiftçiler, kar yağışı sonrasında evlerini kapatarak sürülerini bölgeden indirmeye başladı.

Yaylacılara "İnin" çağrısı

Çamlıhemşin ilçesinde yayla ve yaylacı sayısının fazla olması nedeniyle ilçe kaymakamlığı mağduriyet yaşanmaması için "Yaylalardan inin" çağrısında bulunuyor.

Kar yağışı ile birlikte acil müdahaleyi gerektiren durumlarda en önemli talebin yaylalarda mahsur kalan yaylacılardan ve ailelerinden geldiğini belirleyen yetkililer, bu sorunları yaşamamak için bütün yaylaların 10 Kasım'a kadar boşaltılmasını istedi.

Karların yağmasıyla son misafirlerini uğurlayan Kaçkarlar'da 5 ay boyunca sert geçen kış şartları nedeniyle neredeyse yaşam olmuyor.

AA