logo

Arakanlılar için yeni tehlike salgın hastalıklar

Bangladeş’e varan Arakan Müslümanları’nı, kamplarda da kolera, tifo gibi hastalıklar bekliyor. İçme suyu yokluğu ve kamplardaki hijyen koşulları, en çok çocukları tehdit ediyor.

Arakan'dan Bangladeş'e sığınan 370 bin mültecinin 200 binden fazlasını çocukların oluşturduğunun açıklanması, gözleri çocuk ve kadınların zor şartlar altındaki yaşam mücadelesine çevirdi. Açlık ve susuzlukla mücadele eden çocuklar kamplardaki hijyen koşulları yüzünden hastalık riskiyle de karşı karşıya.

Bu arada, Myanmar'da 3 bin Arakanlı Müslüman'ın öldürüldüğü açıklandı. Bangladeş Dışişleri Bakanı Abul Hasan Mahmud Ali, "Bu sadece kayıtlara geçen rakam. Gerçekte öldürülenlerin sayısı daha da fazla" ifadelerini kullandı. Myanmar yönetimi de Arakan'da yakılan Müslüman köylerinin durumunu "terk edilmiş" olarak açıkladı. 176 köyün boşaldığını, 34'ünden kaçanlar olduğunu savunan yönetim, Bangladeş'e sığınan 370 bin Müslüman'ın ülkeye geri alınmayacağının sinyalini verdi.

BMGK, 9 yılda ilk kez Myanmar konusunda uzlaştı

Bu arada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 9 yılda ilk kez Myanmar konusunda ortak bir açıklama üzerinde uzlaşarak, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara yönelik aşırı güç kullanımından derin endişe duyduğunu ve Arakan'da şiddete bir an önce son verilmesi gerektiğini bildirdi.

Sabah