logo

Güneydoğu’da ticari hareketlilik umudu

Güneydoğu’da önlerine büyüme hedefleri koyan kentler, 2015 sonrası yaşananların ardından dibe vuran ekonomilerinin toparlanması için özellikle Cazibe Merkezleri programının açıklanmasını bekliyordu.

Kentlerinin tarım, turizm, sanayi, inşaat gibi sektörlerini değerlendiren Diyarbakır, Mardin ve Batman ticaret ve sanayi odası başkanları herşeye rağmen gelecekten umutlu olduklarını ifade ettiler.

Diyarbakır’ın ihracat rakamlarındaki en önemli kalemi olan mermerde ise sektör temsilcileri eski günlere dönmek için yeni saha arayışına girdiler. Sektör temsilcileri, özellikle ocaklardaki istihdamın yüzde 80 oranında azaldığını dile getirdiler.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Diyarbakır’ın en önemli gelir kaynağının tarım olduğunu belirterek, “Bu yıl yoğun yağış çiftçilerin yüzünü güldürdü. Dekar başına düşen buğday, arpa üretimi önceki yıllarda 350 kilo civarında iken bu yıl 450- 500 kiloya ulaştı. Ancak kırda nüfusun azalması, girdi maliyetlerin yüksekliği gibi nedenler ile hayvancılığın il ekonomisine katkısı istenilen seviyde değil. Besi işletmeleri çarklarını bir şekilde sürdürse de özellikle süt işletmeleri süt fiyatının düşük olması, soğuk zincirin olmayışı gibi nedenler ile sıkıntı yaşıyor” dedi.

Dünya