logo

Hayvan tacirlerine 520 bin TL ceza

Tilki, baykuş, yılan, kurbağa, papağan, iguana gibi birçok yabah hayvanı, sosyal medya üzerinden satılmaya çalışılıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre sosyal medya üzerinden en çok satılmaya çalışılan hayvan türleri; sultan, cennet, jako ve ara türü papağanlar ile iguana. Sosyal medya üzerinden satışa çıkarılan yaban hayvanları arasında bulunan yılanlar cinslerine göre 200 TL ile 2 bin 500 TL arasında değişiyor.

Rengarenk tüyleri ve insan seslerini taklit edebilme yetenekleri sayesinde oldukça sevilen papağanların yumurtası ise 50 dolara satılıyor. Satılan yaban hayvanları arasında keklikler de bulunuyor. 50 TL’ye satılmaya çalışılan keklikler için elden teslimat da yapılabileceği paylaşımda görülüyor.

Doğal hayatlarından koparılarak yasadışı yollarla Türkiye’ye sokulan veya Türkiye’de yakalanarak sosyal medya üzerinden satılmaya çalışılan yaban hayvanları için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 2014’te 186 kişiye 666 bin 345 TL, 2015’te 71 kişiye 418 bin 61 TL ceza verdiği açıklandı.

2016’da gerçekleştirilen incelemeler neticesinde ise 141 kişiye toplam 520 bin 811 TL ceza verildi. Ancak tüm uyarı ve cezalara rağmen sosyal medya üzerinden yaban hayvanlarının satışı devam ediyor.

Milliyet