logo

'Teknolojide İslam ülkeleri ile işbirliği gerekli'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi’nde kabul edilen “2026 İslam İşbirliği Teşkilatı Bilim Teknoloji ve Yenilikçilik Gündemi Belgesi” çerçevesinde bilim ve teknoloji alanında 12 konunun öncelikli olarak kabul edildiğini belirtti.

Özlü, burada yaptığı konuşmada, “İnternet, bulut bilişim, büyük veri ve mobil teknolojilerin konuşulup geliştirildiği bir dönemde, İslam ülkeleriyle gelişmiş ülkeler arasındaki teknolojik fark da giderek artıyor. İslam ülkelerindeki mevcut eğitim sistemi merak, yenilik ve araştırmaya izin vermiyor. Gelişmiş ülkelerle İslam ülkeleri arasındaki bu farkı kapatmak için eğitim sisteminde girişimcilik, yenilik ve araştırmaya odaklanmalıyız. Bu amaçla eğitime ayırdığımız bütçeyi artıralım” diye konuştu.

Ar-Ge desteklerinin sadece devlet tarafından değil, özel sektör araştırma kuruluşlarınca sağlanması gerektiğine işaret eden Özlü, sadece ham madde ve ucuz işçi tedarikçisi olmanın İslam ülkelerine yetmediğini vurguladı. Özlü, daha çok gelişmek ve kazanmak için yüksek katma değerli, yüksek teknolojili ürünler üzerinde çalışması gerektiğini, bu anlamda Astana Deklarasyonu’nun kabul edilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Dünya