logo

Körfez gündeminde bu hafta...12.09.2017

Körfez basını ve gündeminde geçen hafta öne çıkan haberler...Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gündeminde üst sıralarda yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan hükümeti, geçtiğimiz yıl açıkladığı Ulusal Dönüşüm Programını revize ediyor. Financial Times’in haberine göre, geçen yıl, açıklanması için acele edilen programda, 2030 Vizyon Belgesi’yle çelişen ya da diğer programlarla çakışan kısımlar yeniden yazılacak. Bununla birlikte başta enerji olmak üzere temel sektörlerde büyük değişiklikler beklenmiyor. Bunun yerine mevcut bazı insiyatifler değiştirilecek ya da bazı yenileri eklenecek. Revize edilen programın daha iyi bir odak sağlaması ve yönetsel etkinliği artırması hedefleniyor.

Geçtiğimiz ay bazı körfez başkentlerini ziyaret eden Rusya Dış İşleri Bakanı Lavrov, yeniden Körfezdeydi. Lavrov’un bu sefer ki durağı Suudi Arabistan ve Ürdün oldu. Bu arada Rus Haber Ajansı TASS, Ruslarla, Suudluların, petrol üretiminin düşürülmesi anlaşmasınının uzatılması konusunu görüşmek için St. Petesburg’da bir araya geldiklerini duyurdu. Rus Enerji Bakanı’nın görüşlerine yer verilen haberde “tüm seçeneklerin masada olduğu ve karar vermek için aceleye gerek olmadığı” aktarıldı.

1438 yılı Hacc mevsimi ile ilgili bazı rakamlar

Bu yıl yaklaşık 2 milyon ziyaretçi hacc farizasını yerine getirdi. Bunlardan yaklaşık 1.8 milyonu dünyanın değişik bölgelerinden gelirken, geride kalan 200.000 kişi Suudi Arabistan’da ikamet ediyordu. Bu arada yaklaşık 460.000 kişi gerekli hacc izni olmadıkları ya da kuralları ihlal ettikleri için geri çevrildi.

Mina Bölgesinde hacılara hizmet etmek için 51.700 Suudlu ve yabancı görev aldı. Hacc öncesinde Medine Mekke ulaşımı için 19.500 otobüs hizmet verirken, Mekke içindeki ziyaretler ya da Cidde-Mekke havaalanı trasnferleri için 38.000 otobüs kullanıldı. Bu arada Mina’ya ulaşım için ise 9000 otobüs hizmet verdi.

 

Hacılara sağlık hizmeti verebilmek için 25 hastanenin yanısıra, 155 sağlık merkezi ve 100 ambulasla mobil sağlık hizmeti sağlandı.

Hacıların güvenliği için 100.000 kişilik bir kolluk kuvveti görev aldığı hacc mevsiminde, 1841 hacı hakkında çeşitli nedenlerle yasal ve cezai işlem yapıldı.  

Katar

Londra önümüzdeki günlerde türünün ilk örneği bir konferansa ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Katar’ın azledilip, sürgüne gönderilen eski başbakan yardımcılarından Khalid Al Hail’in, İngiliz Muhafazakar Parti milletvekilleri ile birlikte hazırlıklarını yürüttüğü konferansın teması ‘Katar’da Rejim Değişikliği’ Organizatörler toplantı vesilesiyle tüm Katar karşıtı kişi ve grupları biraraya getirmeyi amaçlıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri

Dubai’de 14 kamu kuruluşunun 100 farklı kamusal hizmeti tek merkezde birleştirildi. E-devlet uygulamalarına paralel olarak, akıllı teknolojiler ve robotlarla desteklenen yeni kamu hizmeti merkezi, birbirinden farklı birçok kamusal fonksiyonu tek merkezde toplayarak, vatandaşlara hızlı ve etkin bir şekilde hizmet sunma amacı taşıyor.

Bu arada 2018 yılında yeni bir vergi rejimine başlayacak olan BAE, son hazırlıklara odaklandı. 2018 Ocak ayından itibaren KDV ve ÖTV’li bir mali hayata geçecek olan ekonomide, özellikle özel sektörün karşılaşabileceği sorunların üstesinden gelebilmek için yasal ve idari düzenlemeler yapılıyor.

Dünyaca ünlü Paris Louvre Müzesinin mimari ve sergilenen eserler açısından tıpatıp kopyası olarak yapılan Abu Dhabi Louvre için açılış tarihi duyuruldu. Uzun zamandan beri devam eden inşaat 650 milyon dolara maloldu ve 2017 yılında dünyanın en ilginç yapıları arasında sayıldı. Bu arada aynı bölgede, dünyaca ünlü Guggenheim Müzesinin de tıpatıp kopyası için çalışmalar devam ediyor.  

Bahreyn

ABD’nin Bahreyn’e yapmayı planladığı yaklaşık 4 milyar dolarlık silah satışı Dış İşleri tarafından onaylandı. Pentagon tarafından yapılan açıklamada, 3.8 milyar dolarlık paketin içinde F16 uçakları, füze sistemleri, bazı modernleştirme programları ve hücum botlar yer aldığı duyuruldu. Trump Mayıs ayında Suudi Arabistan’da, Bahreyn Kralı ile bir araya gelmiş ve Bahreyn ile ilişkilerin geliştirileceğini söylemişti.

Kuveyt

Kuveyt Emiri Al Sabah, ABD’de Başkan Trump ile biraraya geldi. Beyaz Saray’daki buluşma, geçtiğimiz Cuma günü ikincisi düzenlenen, yıllık Birleşik Devletler-Kuveyt Stratejik Diyalog Toplantısından sonra gerçekleşti. İki Liderin gündeminde ülkeler arası ekonomik ve askeri işbirliğinin geliştirilmesi yanında, körfezde yaşanan gelişmeler de vardı.  

Umman

Umman’da Ağustos Ayı’da 55 yabancı çalışanın kendi isteğiyle İslam dinini seçtiği açıklandı. Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı’nın Tebliğ ve İrşad Dairesinden yapılan açıklamaya göre, muhtedilerin çoğunluğunu Filipinli kadınlar oluştururken, Uganda, Hindistan, Bangladeş ve diğer bazı ülkelere mensup yabancılar da İslam’ı seçenler arasında yer aldı.

Umman, uluslararası astronomi ve uzay araştırmacıları için özgün bir deney alanı haline geliyor. Umman’ın özellikle dağlık ve çöl bölgelerindeki coğrafi özelliklerin ve madeni dokunun Mars’takine çok benzediğini tesbit eden bilim adamları 2018 yılında Mars Misyonunda görevli astronotları eğitmek üzere Umman’da 19 deney yapmayı planlıyor. Avusturya Uzay Ajansı’nın öncülüğünde ilerleyen çalışmalara Kanada, Avustralya, Polonya ve diğer bazı ülkelerden bilim adamları da ilgi gösteriyor.  

AKRA İçin derleyen: Sedat Yüksel