logo

ABD'de Kasırga Hazırlığı

Amerikan Ulusal Hava Dairesi, kasırgaların yıkıcılığı sıralamasında en yüksek derece olan 5. kategoride yer alan ve rüzgâr hızı saatte 295 kilometreyi bulan İrma kasırgasının, Antigua ve Barbuda ikiz adalarından Barbuda'yı vurmaya başladığını açıkladı.

Porto Riko, Dominik Cumhuriyeti, Haiti ve Küba'ya ilerleyen bir rotaya sahip kasırganın gözünün, Barbuda Adası'nın üzerinden geçtiği sırada telefon hatlarının kesildiği belirtildi.

Öte yandan ABD'nin Florida eyaleti, 10 yıldır Atlas Okyanusu'nda görülen en şiddetli fırtınalardan biri olması beklenen İrma için hazırlanıyor. İrma'nın, geçtiğimiz günlerde ABD'nin Teksas eyaletini etkisi altına alan Harvey'den de şiddetli olması bekleniyor.

İrma'nın cumartesi günü ulaşmasının beklendiği Florida eyaletinin yetkilileri, özellikle Teksas'ta Harvey kasırgası sonrasında yaşananların ardından acil durum ekiplerinin sıkı bir hazırlık içinde olduğunu söyledi.

Porto Riko'da halk, gıda, su, jeneratör, pil ve diğer ihtiyaç maddelerini stoklamak için marketlerin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Birçok adada ise havalimanları kapatıldı. Popüler tatil yerlerinde yetkililer insanların sığınaklara gitmesi gerektiği uyarısında bulundu.

ABD'DE RAFLAR BOŞALDI

Kasırga nedeniyle eyalet genelinde acil durum kararı alınan Florida'nın Key West bölgesinde yaşayanların zorunlu tahliye edilmesine karar verildi. ABD ordusu da bu bölgedeki deniz havacılık istasyonundaki 5 bin kişiyi tahliye etti. Florida halkı market ve dükkânlardan alışveriş yaparak İrma kasırgasına karşı önlem almaya çalışıyor. Dükkânlarda rafların boşaldığı bildirilirken Florida eyaletinde altyapı çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Bu arada ABD Temsilciler Meclisi Teksas eyaletini vuran Harvey kasırgası için 7.9 milyar dolarlık yardım paketi tasarısını onayladı.

Sabah