logo

Kansere karşı iki büyük devrim

1 NANO MAKİNE, ZARINI DELİP TÜMÖRÜ ÖLDÜRÜYOR

Tek molekülden oluşan nano makineler, ultraviyole ışınlarla saniyede 2-3 milyon rotasyon yaparak hücre zarını delip kanserli hücreleri 60 saniye içinde yok ediyor

İngiltere'deki Durham Üniversitesi'nde görev yapan Dr. Robert Pal'ın 2016 Nobel Kimya Ödülü kazanan çalışmasında, mor ötesi ışınlarla aktive olan motorize moleküllerin kanser hücrelerinin zarında delik açarak kanserli hücreleri öldürüyor. ABD'deki Rice ve North Carolina State üniversitelerinden uzmanlarla çalışan Dr. Pal, araştırmasında tek molekülden oluşan nano makineler ultraviyole ışınlarla aktive olmasının ardından saniyede 2 ila 3 milyon rotasyon yaparak hücre zarında delik oluşturuyor. Dr. Pal araştırmanın deneylerinde prostat kanseri vakasına ait tümör hücreleri hedef alındığı ve kanserli hücrelerin 60 saniye içinde yok edildiğini söyledi. Deney sırasında çekilen fotoğraflarda tedavi uygulanırken motorize nano moleküllere maruz kalan hücrelerin zarında baloncuk şeklinde şişkinlikler meydana geldiği net bir şekilde görülüyor. Üniversitenin Kimya ve Biyofizik Bilimleri Enstitüsü'nde çalışan Dr. Pal, nano makinelerin mevcut tedavilere direnç gösteren kanser türlerinde de etkili olabileceğini söylüyor. Dr. Pal, "Işıkla aktive olan nano makinelerin kemoterapiye karşı dirençli göğüs kanseri ve melanoma cilt kanserinde görülen kanser hücrelerini hedef alması için çalışıyoruz" dedi. Pal, yeni tedaviyle kanser hastalarının hayatta kalma oranını yükseltmeyi de hedeflediklerini belirtti.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, kanser hücrelerine karşı, bağışıklık sistemi hücrelerinin DNA'larının yeniden programlanarak mücadele etmesini sağlayan bir tedaviye onay verdi

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) kanser hücrelerine karşı bağışıklık sistemi hücrelerinin DNA'larının yeniden programlanarak mücadele etmesini sağlayan bir ilaca onay vererek kanser tedavisinde yeni bir dönem başlattı. FDA yeni tedavi şeklinin "ABD'deki ilk gen terapisi" olduğunu açıkladı. Tedavinin ölümcül tip kan ve kemik iliği kanseri için uygulanacağı belirtiliyor.

Bir kez uygulanacak tedavinin 475 bin dolara (yaklaşık 1 milyon 615 bin TL) mal olacağı açıklandı. CAR-T isimli tedavinin hastada gözle görülür derecede olumlu sonuçlar elde edilmesini sağladığı öne sürülüyor. Ancak tedaviyi geliştiren ilaç firmasının hastanın tedaviye bir ay içinde cevap vermemesi durumunda kendilerine herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacağını açıklaması kafaları karıştırdı. 

 

Sabah