logo

Balık Çok Tayfa Yok!

Denizde av yasağının bitmesiyle ‘vira bismillah’ diyerek denize açılan tekneler ilk tuttukları balıkları hale getirdi. Denizde “ay ışığı” nedeniyle ilk gece balıkçılar: Yeme-içme, yatma bizden 4 bin liraya eleman bulamıyoruz çok bereketli olmadı. Ancak balıkçılar sezondan umutlu; “Marmara denizi balık kaynıyor” dedi. 

Tekne reisleri bu yıl tayfadan şikayetçi, “Teknede çalışacak eleman bulamıyoruz. Aylıkları 4 bin lira, yeme içme ve yatma masrafı bizden. Geriden elaman yetişmiyor. Ayrıca balıkta taban fiyat uygulanmalıdır. Yoksa batarız” dedi.

Denizlerde av yasağı 1 Eylül’de kalktı, ancak balıkçılar bayram tatili nedeniyle önceki akşam denize açıldı. Sabah saatlerinde teknelerde son hazırlıklarını yapan balıkçılar, ağlarını tekne üzerine taşıdı. 15 Nisan’da bitecek sekiz aylık balık avı maratonunda tekne sahibi “reisler” bu sezondan umutlu.


40 Yıl Sonra Uskumru Bereketi

sefere çıkan balıkçılar Marmara’da uskumru sürüleri ile karşılaştı. Yıllardın Marmara’da görülmeyen uskumru sürüleriyle ilgili İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal “Marmara denizinde 40 yıl sonra ilk defa bu kadar bol uskumru sürüleri görüldü. Uzun yıllardır tek tük uskumru yakalanırdı.


Şaşırtıcı bir şekilde Marmara’ya gelen uskumru sürülerinin bir bölümü Karadeniz’e bile geçti. Bu bereketin simgesidir. Ancak bazı uyarılarımız var. 40 yıl önce bu balıkları yanlış avlanma yöntemleri kaçırdı. Şuanda Marmara denizinde ışıkla avlanma yapılıyor. Gece denizde ışık yakılarak balıkların toplanması sağlanıyor ve balıklar avlanıyor. Yıllar önce uskumru denizleri bu tür yanlış avlanma yöntemleri ile terk etti. Uskumru ürkek bir balıktır. Kaçtım mı bir daha gelmez. Balıkçılar yanlış avlanırsa uskumruyu 40 yıl daha görmeyiz” dedi.


Hürriyet