logo

Organik tarım üretimi beş kat arttı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, organik tarım faaliyetlerinin 1980'de başladığını belirterek, "İlk yıllarda sadece 8 ürün organik olarak üretilirken bu oran 2016'da 238'e ulaşmıştı" dedi.

Türkiye'de 1996'da 6 bin 790 hektar olan organik tarım alanlarının 2016'da 523 bin 777 hektara, organik üretim miktarının ise 10 bin 304 tondan 2 milyon 473 bin 600 tona ulaştığını anlatan Bayraktar, bu artışta verilen desteklerin etkili olduğunu vurguladı. Türkiye'de organik tarımsal üretimde kuru meyve grubunun öne çıktığını belirten Bayraktar, bunu tarla bitkileri, taze meyve ve sebzeler ile tıbbi ve aromatik bitkiler izlediğini kaydetti. Bayraktar, "Ülkemizin organik ürünler üretiminde oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip olması, dünya pazarlarında kolay yer bulabilme şansını artırıyor" diye konuştu.

Üç kat fazla gelir getiriyor

Konvansiyonel bir ürüne oranla organik üründe yaklaşık üç kat daha fazla gelir elde edildiğine dikkat çeken Bayraktar, şunları anlattı: "Organik tarımın daha da artırılabilmesi için bazı adımların atılması gerekiyor. Bu kapsamda küçük üreticiler için alan bazlı destekler kapsamında verilen destek miktarı artırılmalı. Maliyetlerin düşürülmesi için akredite olmuş laboratuvar sayısı artmalı. Yerel kaynakların kullanımı sağlanmalı. Organik hayvancılıkta üretimin sürdürülebilirliği sağlanmalı."

Sabah