logo

Güneşin elektrik üretim kapasitesi nükleeri geçecek

Yeni üretim kapasitesi artışında her yıl rekor kıran güneş enerjisi 2017’de elektrik üretiminde eşik atlayacak. Güneş enerjisi üzerine araştırmalar yürüten bir kurum, dünya çapında güneş ışığından elektrik üreten panellerinin üretim kapasitesinin önümüzdeki aylarda ilk defa nükleer santralların kapasitelerini geçeceğini açıkladı.

2017 sonunda dünyadaki güneş paneli sistemlerin kapasitesi 391,5 gigawatta ulaşarak 390 gigawatt elektrik üretme kapasitesi olan nükleer santralları geride bırakacak. Fakat güneş ışığından üretilen elektriğin nükleer santrallardan üretilen elektriği geçmesine daha çok var.

Dünyadaki nükleer santrallar saatte ortalama 2,5 milyon gigawatt elektrik üretirken bu miktar güneş enerjisinde 375 bin gigawatt. Küresel elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 11’i nükleer enerjiden elde edilirken, küresel üretimin şimdilik sadece yüzde 1.8’i güneş ışığından elde ediliyor. Aradaki farkın nedeni, güneş enerjisi üreten sistemlerin, üretim kapasiteleri daha fazla olsa bile hava kapalıyken ve geceleri elektrik üretememesi.

Dünya