logo

Kurban pazarlarında hareketlilik

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala besiciler bu bayramdan umutlu. Çoğu besici ilk 3 günlük satıştan memnunken alıcıların tercihi büyükbaş kurbanlardan yana oluyor. Küçükbaşta fiyatlar 1000 liradan 2 bin liraya kadar değişirken, büyükbaş kurbanlıklarda fiyat 8 ila 20 bin lira arasında değişiyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl Kurban Bayramı döneminde hayvan fiyatlarının büyükbaşta 4-19 bin lira, küçükbaşta ise 600 lira ile 2 bin lira arasında değişeceğinin tahmin edildiğini belirterek, “Bu yıl, kurbanlıklar için halkımızın ödeyeceği tutarın toplamda 10 milyar 193 milyon lirayı bulacağını hesaplıyoruz” dedi.

Bayraktar, kurbanlık fiyatları, kurbanlık hayvan varlığı ve üreticilerin beklentilerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bayraktar, ülke ortalamasına bakıldığında, büyükbaşların canlı kilogram fiyatının 18.93 lira, küçükbaşların canlı kilogram fiyatlarının ise 18.99 lira olduğunun görüldüğünü bildirdi.

Bayraktar, bu yıl yaklaşık 950 bini büyükbaş, 3 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyon 950 bin hayvan kesileceğini tahmin ettiklerinin altını çizdi.

Kurbanlık fiyatlarının, illere ve canlı ağırlığa göre farklılık gösterebileceğini dile getiren Bayraktar, “ Canlı kilogram olarak büyükbaş satışları İstanbul’un Avrupa yakasında 19-21 lira, Anadolu yakasında 19-23 lira, Ankara’da 18-20 lira, İzmir’de 16-20 lira arasında değişiyor. Küçükbaş hayvan fiyatları ise canlı kilogram olarak, İstanbul’un Avrupa yakasında 20-23 lira, Anadolu yakasında 20-24 lira, Ankara’da 17-20 lira, İzmir’de 20 lira düzeyinde seyrediyor” diye konuştu.

Bayraktar, üreticilerin elinde yeterli kurbanlık hayvan bulunduğunu vurgulayarak, “Üreticinin elinde satılamayan hayvan kalırsa, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) bu hayvanları bayram sonrasında uygun bir fiyata alması üreticimiz açısından çok önemlidir” diye konuştu.

Milliyet, Hürriyet