logo

256,7 milyar sigarayla duman oldu

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Günümüzde tütün kullanımı, dünyada tek başına en önemli ölüm nedeni. Dünya üzerinde yaklaşık 1,2 milyar insan sigara kullanıyor” dedi.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (TAPDK) edinilen bilgilere göre sigara paketlerinin üzerindeki uyarı yazılarının uygulamaya konulduğu 2010 yılından itibaren, Türkiye’de sigara tüketimi yüzde 15 azaldı. 2015 yılına kadar devam eden süreçte ise sigara tüketimleri tekrar artışa geçti. 2006-2015 yılları arasında 256,7 milyar lira havaya uçarken, özellikle iç piyasada bir trilyon adedin üzerinde sigara satışı gerçekleşti.

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Günümüzde tütün kullanımı, dünyada tek başına en önemli ölüm nedeni. Dünya üzerinde yaklaşık 1,2 milyar insan sigara kullanıyor” dedi.

Türkiye'de her yıl 100 bin kişi sigara kurbanı

Kadınların yüzde 31’i, erkeklerin ise yüzde 54’ü sigara içerken, sigara kullananların günde ortalama 17 adet sigara tükettiğini belirten Prof. Dr. Öztürk, “Sigara, fiziksel, sosyal ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılıktır. Ülkemizde her yıl 100 binden fazla insanımızı sigaradan dolayı kaybediyoruz. Bunun yanında pasif etkilenimden doğan hastalıklar ve zararlar da ayrı bir acı tablo. Her yıl dünyada 250 uçak dolusu insanımızı kaybediyoruz. Bu sayı aynı zamanda dünyanın en büyük sahasını dolduracak insan sayısı” ifadelerini kullandı.

“20 yıl sigara kullanan 60-70 bin TL para harcıyor”

Öztürk, sigaranın ekonomik zararlarına da dikkat çekerek, “Sigaranın ülkemize çok büyük maliyetleri de mevcut. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı, aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir bağımlılıktır. Türkiye’de sigaraya her gün 90-100 milyon TL arası para harcanmaktadır. Bu da yıllık toplam 30 milyar TL’ye denk geliyor. Bu rakamla tam teşekküllü, kampüslü 3 bin okul yaptırılabiliyor. 20 yıl sigara kullanan, 60-70 bin TL sigaraya para harcıyor. Yani bir kişi sigara içerek, akciğer kanserine yakalanmak için yaklaşık 70 bin TL harcıyor. Bu hem bize, hem ailemize hem de ülkemize zarar veren çok acı bir tablo” şeklinde konuştu.

Milli Gazete