logo

Birleşik Krallık, Brexit sonrası İrlanda ile sınır istemiyor

Birleşik Krallık hükümeti, Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmalarının (Brexit) ardından İrlanda ile aralarında fiziki sınıra karşı olduklarını belirtti.

Hükümet tarafından Brexit çerçevesinde en fazla tartışılan başlıklar arasındaki Kuzey İrlanda ile İrlanda arasındaki özel duruma işaret edilen açıklamada, iki ülke arasındaki ticaretin korunmasının hayati önem taşıdığı, yeni gümrük ayarlamaları için geçiş sürecinin gerektiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, İrlanda-Birleşik Krallık arasındaki Ortak Seyahat Bölgesi korunarak bu uygulamanın sürdürülmesinin istendiği ifade edildi.

Hem Birleşik Krallık hem de İrlanda hükümetleri daha önce yaptıkları açıklamalarda fiziki sınıra karşı olduklarını bildirmişti.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta 23 Haziran 2016'da yapılan referandumda seçmenlerin yüzde 52’si Brexit yönünde oy kullanmıştı. Kuzey İrlanda'da ise seçmenlerin yüzde 55,8'i AB'de kalma yönünde oy vermişti.

Lizbon Anlaşması'nın, üyelerin birlikten ayrılmasını düzenleyen 50. maddesini mart ayında işleten Birleşik Krallık, AB'den ayrılma sürecini resmen başlatmıştı. Brexit müzakerelerinin 2 yıl sürmesi ve Mart 2019'da tamamlanması öngörülüyor.

Dünya Bülteni