logo

Tacikistan'da çocuk isimlerine düzenleme

Tacikistan Adalet Bakanlığı ülkenin yerli halkı olan Taciklerin yeni doğan çocuklarına verilecek 6 bin isim listesini evlendirme dairelerine gönderdi.

Adalet Bakanı Yardımcısı Hakim Mirsayzod, bu isimlerin yeni doğan çocuklarına doğum belgeleri almak isteyen velilere önerileceğini açıkladı. Yeni evlenen ve çocuk sahibi olan çiftler işaretlenen adlar arasından çocuğuna isim seçecek.

Hakim Mirsayzod yaptığı açıklamada, "Ebeveynler bu önerilen isimlerden birini kabul etmedikleri taktirde kendi önerdikleri isim ile özel bir komisyona başvuracaklar. Bu komisyon çocuğa anne babasının çocuklarına vermek istedikleri ismin verilmesine ya da verilmemesine karar verecektir” dedi.

Geçen yıl (2016) Tacikistan'da vatandaşların soyadlarında aidiyeti belirten Rusça ekleri kullanması yasaklanmıştı. Ülkede soyadlarında ve baba adlarında "ov", "ova", "oviç" ve "ovna" gibi Rusça aidiyet eklerinin kullanmasını yasaklayan yasa yürürlüğe girmişti. Yasa vatandaşlar bundan böyle soyadlarında Rusça yerine Tacikçe aidiyet eklerinin kullanılmasını öngörüyordu.

Tacikistan'da yaşayan yabancı ülke vatandaşları bu isim listesine uymayacak ve çocuklarına kendi istedikleri ismi seçebilecek.

Dünya Bülteni