logo

İhracat yükü taşıyan TIR'lar boş dönüyor

İhracat taşımaları 6 ayda yüzde 8 arttı. Ancak bu süre içinde yapılan 600 seferin 450 bini ülkeye boş döndü. Altı ayda boş girişler yüzde 11 arttı. Taşımaların arttığı Ortadoğu'ya yapılan tek yönlü ticaret bu düşüşte ana etken.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), ocak-haziran dönemi taşıma istatistiklerini açıkladı. İhracat taşımaları 6 ayda yüzde 8 arttı. Ancak bu süre içinde yapılan 600 bin seferin 450 bininde araçlar ülkeye boş döndü. Her ay ortalama 75 bin aracın yük almadan dönüş yaptığı belirlendi. 44 bin araç Irak’tan, 14 bin araç Suriye’den, 6 bin araç Azerbaycan’dan, 5 bin 500 araç Gürcistan’dan, 2 bin 500 araç İran’dan, 2 bin 300 araç Bulgaristan’dan boş dönüş yapıyor. Altı ayda boş girişler yüzde 11 arttı.

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “İhracatımızın en fazla arttığı Ortadoğu ülkeleriyle ticaretimiz tek taraflı. Böyle olunca da araçlarımız boş geliyor. Batıda ise Bulgaristan ve Romanya ithalat taşıması yapmamıza izin vermiyor, bu taşımaları kendisi yapıyor. Boş dönüşler nedeniyle navlunlar olması gerekenden daha yüksek. Taşıma dengeli hale gelse navlunlar da düşecek, ihracatçının maliyeti azalacak” değerlendirmesini yaptı.

Dünya